Турция предложи съвместни войски със САЩ в сирийския район Манбидж

Двете държави се разбраха да нормализират отношенията си

Турция предложи съвместни войски със САЩ в сирийския район Манбидж

Турция е предложила на САЩ сирийските кюрдски милиции от Силите за защита на народа (СЗН) да се изтеглят на изток от река Ефрат в Сирия, както и турски и американски военни да бъдат разположени в района на Манбидж, съобщи в петък турски официален представител, цитиран от Ройтерс. Той допълни, че САЩ обмислят предложението, което е било направено на американския държавен секретар на САЩ Рекс Тилърсън по време на продължаващото му посещение в Анкара.

Това би могло да се окаже пробив в усилията за преодоляване на сериозните различия в политиката за Сирия между двете държави, които са съюзници в НАТО. Отношенията им се влошиха рязко заради американската подкрепа към сирийските кюрдски милиции, които Турция третира като терористи.

В четвъртък Тилърсън пристигна на двудневна визита в Турция, чийто президент и правителство в последните седмици постъпателно нагнетяват антиамериканска реторика. В четвъртък вечерта Тилърсън проведе разговор с президента на страната Реджеп Ердоган, продължил над три часа. Говорител на Държавния департамент каза, че двамата са имали "продуктивна и открита" дискусия по важни въпроси.

Постигнахме съгласие за нормализиране на нашите отношения, заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу в петък след среща с Рекс Тълрсън в Анкара.

По думите му Турция и САЩ са решили да "създадат механизми" за справяне с проблемите помежду им. Първото заседание в съответствие с тези механизми ще се проведе през март, съобщи Чавушоглу.

Америка и Турция споделят общи цели в Сирия, заяви Тилърсън на пресконференция, посочвайки ликвидирането на "Ислямска държава", създаване на зони за сигурност и стабилност, постигане на независима и обединена Сирия.

Тилърсън каза, че САЩ признават легитимното право на Турция да гарантира сигурността на границите си. Той подчерта, че оръжията, предоставяни на Сирийските демократични сили, ще бъдат ограничени, за конкретни мисии и предоставяни поетапно за военни цели.

Тилърсън освен това настоя турските власти да освободят пастор и други американски граждани, които в момента са в турски затвори.

В отговор на репортерски въпрос той каза, че двете страни са "изяснили целите" си и постигнали консенсус.

Ние трябва да сме сигурни, че сирийските кюрдски Сили за защита на народа ще се изтеглят от източната част на Ефрат. Първо трябва да напуснат Манбидж. Това е обещание на САЩ към Турция, заяви американският държавен секретар.
Чавушоглу отбеляза, че американските обещания към Турция от 2016 г. не са били изпълнени, съобщи турският англоезичен сайт "Хюриет".

Анкара отдавна настоява кюрдските Сили за защита на народа да се прехвърлят от източната страна на река Ефрат в Сирия. Освен това Турция по-рано заплашваше да вкара свои свойски в град Манбидж, намиращ се на около 100 км източно от района Африн. В същото време американски войски вече са разположени близо до Манбидж.

Държавният секретар и турският президент водили продуктивен разговор


Държавният секретар на САЩ Рекс Тилърсън и турският президент Реджеп Тайип Ердоган водиха открит и продуктивен разговор, в който обсъдиха взаимно изгоден начин за подобряване на двустранните отношения, съобщи снощи говорител на Държавния департамент, който придружава Тилърсън на посещението му в Турция, предаде Ройтерс.

В продължилата над три часа среща Ердоган е изразен "съвсем ясно" очакванията на Турция, по-специално по сирийския въпрос, заявиха турски представители, цитирани от Франс прес.

"В разговора бяха обсъдени регионалните събития, като започне със Сирия и Ирак, както и борбата с тероризма и двустранните отношения. Очакванията на Турция по тези въпроси бяха предадени съвсем ясно" на Тилърсън, казаха турските представители.

Споделяне

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?