Турция предотврати атентат срещу срещата на НАТО

Най-малко 24 души, заподозрени, че са планирали атентати срещу срещата на върха на НАТО в Истанбул идния месец, бяха арестувани в Турция.

Турската полиция съобщи, че задържаните при операциите в Бурса и Истанбул са членове на радикалната ислямистка групировка Ансар ал Ислам, която е свързана с Ал Каида.

Вероятно активистите на организацията Ансар ал Ислам от Бурса и Истанбул са били свързани помежду си. Установено било, че осемте предполагаеми терористи, задържани в Истанбул, са участвали в съпротивата срещу американските окупационни сили в Северен Ирак.

По-рано в понеделник турските медии и световните осведомителни агенции съобщиха за операция в Бурса, Западна Турция, при която са били задържани 16 членове на Ансар ал Ислам, планирали нападения по време на срещата на върха на НАТО в Истанбул.

В техните домове са били намерени оръжие, елементи от взривни устройства, експлозиви и четири хиляди компакт дискове, съдържащи запис с инструкции за обучение на Ал Каида. Според частната телевизия НТВ са били конфискувани също компютър, документи на организацията и брошури с описание на начина на действие на бомбените устройства.

Задържаните дават показания пред турските власти, а по-късно в понеделник ще бъдат изпратени в съда, уточнява телевизията.

На пресконференция валията на окръг Бурса Огуз Каган Кьоксал съобщи, че членовете на Ансар ал Ислам са планирали самоубийствено нападение срещу синагога в Истанбул. За да наберат средства за целта, те се подготвяли да извършат обир на банка. Операцията на турските сили за сигурност, при която са били задържани предполагаемите терористи, е била подготвяна една година.

Задържаните са планирали след атентата в Истанбул да заминат за Ирак, за да действат в съпротивата срещу САЩ. За да осигурят средства за организацията, те имали учредени фирми и се занимавали с разпространение на фалшиви компакт дискове и нелегален софтуеър. Членовете на Ансар ал Ислам имали също печатница и ръководели автопаркинг.

Ансар ал Ислам е екстремистка организация от района на Северен Ирак, населен с преобладаващо кюрдско население. Кюрдски и американски военни представители обвиниха групировката във връзки с Ал Каида и в участие в бомбените нападения срещу граждани и американски военни обекти в Ирак.

По думите на полицейски представител, пожелал анонимност, турската групировка е действала независимо от организацията в Северен Ирак, но е споделяла с нея "обща идеология и тактика", предаде Асошиейтед прес.

Турските власти са засилили мерките за сигурност преди срещата на върха на НАТО в най-големия турски град Истанбул, който стана мишена на няколко терористични нападения през ноември миналата година, отнели живота на десетки души и ранили стотици. Според турските вестници близо 30 хиляди служители от турските сили за сигурност, в т.ч. стотици снайперисти, са ангажирани да осигурят безопасността на 29 и 30 юни.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?