Турция предупреди НЕК, че спира доставките на ток

В НЕК е получено предупреждение от турската страна, че в 00.00 часа на 16 април ще бъде прекратено приемането на електроенергия от Турция, съобщи след заседанието на парламентарните групи на НДСВ и ДПС министърът на енергетиката Милко Ковачев.

Той обясни, че са направени дипломатически совалки и се очаква отговора на турската страна. Ковачев е бил уверен от посланика на Турция, че решението за спиране на приемането на ток не е съгласувано в рамките на външната политика на Анкара.

Министърът изрази увереността си, че ще се намери изход, тъй като има политическа воля и се поддържат добросъседски отношения.

Той каза, че ако в 00.00 часа тази нощ се прекрати приемането на електроенергия от Турция, това ще означава неспазване на договора между двете правителства, подписан през 1998 г. Според него договорът, който е до 2008 г., не може да се прекрати, защото е част от междуправителствена спогодба.

Оттук нататък се надявам, че в междудържавните отношения няма да има частни интереси, заяви енергийният министър. Той уточни, че говори за интереси и реализирането на проекти по междудържавно споразумение - за опити за влизане в бизнеса с електроенергия.

Ковачев не изключи възможността турското искане да е свързано с опит за натиск за предстоящото на 26 април общо събрание на ХЕК "Горна Арда". На въпрос дали преди седмица се е срещнал с пристигналия у нас президент на "Джейлан холдинг" Махмуд Джейлан, министърът отговори: " Не, официална среща не съм имал, но, да министър Калчев ми го доведе".

Ковачев припомни, че НЕК е инвестирала 55 милиона за изграждане и поддържане на далекопровод за Турция и 20 милиона в каскада "Горна Арда". Министърът каза, че това са сериозни разходи и се надява в скоро време всичко да бъде нормализирано.

За намерението на Турция да ограничи доставките на ток се разбра преди три седмици. Турският министър на енергетиката заяви пред медиите, че е възможно Анкара предсрочно да прекрати доставките на електроенергия от България и да се осигурява от собствени източници.

Миналата седмица министърът е повторил същото и пред заседание на паррламентарната група на управляващата Партия на справедливостта и благоденствието. Същия ден обаче, на среща на външните министри от региона в Белград, турският министър Абдула Гюл заяви пред Соломон Паси, че Анкара ще спазва двустранната си договореност със София.

Още от Бизнес