Турция предвижда изграждане на атомна електроцентрала

Турският министър на енергетиката Хилми Гюлер обяви, че като алтернативен източник на електроенергия се обмисля строителството на атомна електроцентрала в Турция, съобщава в.Хюриет.

Министърът посочи, че въпросът за изграждането на атомни централи е бил поставян на дневен ред и по-рано, но тогава е срещал остра съпротива от страна главно на природозащитниците. Гюлер добави, че по тази причина за осъществяването на проекта е необходимо малко време.

След като се вземат мерки за околната среда, няма да има вече никакъв проблем, изтъкна министърът, като добави, че в света има много страни, които строят атомни централи. Той посочи, че атомните централи са скъпи, но имат преимущество в дългосрочен план.

Гюлер изтъкна, че досега енергийната политика на Турция се е основавала на добиване на електроенергия от въглища, от природен газ и на водноелектрическа енергия. Гюлер каза, че сега се планира към това да се добави и електроенергия от атомни централи и добиването на енергия от вятър и слънце.

Турският енергиен министър отбеляза, че в дългосрочен план се планира използването и на енергия, получена от водород, източник за която е водата. Намеквайки за сегашния проблем между Турция и Русия по въпроса за цената на внасяния природен газ, Гюлер подчерта, че за да не изживява повече енергийни проблеми, в краткосрочен план Турция трябва да наблегне на добива на водноелектрическа енергия.

Той посочи, че в момента в Турция могат да се използват само 35 процента от източниците за добив на такава енергия. Министърът изтъкна, че е необходимо да се действа за разширяване на възможностите в тази посока и добави, че се предвижда вместо строителство на големи язовири, изграждане на малки водноелектрически централи на реките.

По БТА

Споделяне

Още от Бизнес