Турция пуска 38 000 затворници, за да освободи място за гюленисти

Само един от хилядите арести след неуспешния опит за преврат.

Турските власти са направили законови поправки, според които около 38 000 затворници ще бъдат пуснати на свобода, съобщи министърът на правосъдието Бекир Боздаг.

"Това не е амнистия и се отнася само за лица, осъдени за престъпления, извършени до 1 юли 2016 година. В тях не влизат осъдени за умишлено убийство, производство и търговия с наркотици,
престъпления срещу сигурността на държавата и конституционния ред, разгласяване на държавна тайна и нарушения, подсъдни по закона за борба с тероризма", поясни министърът в "Туитър".

Режимът на Ердоган арестува десетки хиляди заради неуспешния опит за военен преврат. Според Анкара зад атаката стои организацията на проповедника Фетхуллах Гюлен, който от години живее в САЩ.
Турските власти издадоха и още два указа, с които уволняват над 2 хиляди полицаи и стотици военни и служители на телекомуникационния регулатор в страната във връзка с опита за преврат.

Указите, които са публикувани в местния вариант на Държавен вестник, включват също решение за закриване на регулатора, както и такова за назначаване на главнокомандващ на въоръжените сили от президента.

Турция настоява и за екстрадицията на Гюлен, който живее в доброволно изгнание в САЩ от 1999 г., но досега Вашингтон не е откликнал на искането.  

Споделяне

Още по темата

Още от Свят