Турция разработи законопроект за нахлуване в Ирак

Правителството на Турция разработи проект на закон, разрешаващ военно нахлуване на армията ѝ в северен Ирак с цел неутрализация на намиращите се там бойци на Кюрдската работническа партия, предава АФП в понеделник.

Едновременно с това, турските военни отбелязват, че одобрението от парламента не означава незабавно начало на военна операция срещу кюрдите в пограничните райони на северен Ирак.

“Това ще зависи от времето на годината, конкретните цели на операцията и множество други фактори”, заяви представителят на генералният щаб, генерал Ергин Сейгун. – Сега не може да се каже нищо определено”.

От своя страна, министър-председателят на Турция Реджеп Ердоган миналата седмица също заяви, че военната операция едва ли ще започне в близко време.

Като цяло, подготвеният от правителството проектозакон предвижда предоставянето на турските военни на разрешение за провеждане на военна операция срещу кюрдските сепаратисти в Ирак в продължение на година.

По някои оценки в пограничните райони между Турция и Ирак се намират около 3500 бойци на Кюрдската работническа партия, които водят въоръжена борба с турската армия и силите на реда, изисквайки предоставяне на държавна независимост на кюрдското малцинство в Турция.

В хода на скорошната ескалация на бойни действия в турския Кюрдистан бяха убити 13 войника на правителствената армия, а само през лятото от ръцете на бойците загинаха около сто човека.

В отговор властите на Турция подложиха на артилерийски обстрел кюрдско село на север от пограничните иракски територии. Тези намерения бяха посрещнати с опасение от САЩ, които видяха в това заплаха за дестабилизация на ситуацията в Ирак.

Споделяне

Още от Балкани