Турция разширява продажбата на храни на ниски цени преди местните избори

Турция разширява продажбата на храни на ниски цени преди местните избори

Държавните павилиони за храни в някои от турските големи градове започнаха от днес, наред със зеленчуци, да предлагат и ориз, нахут и леща на по-ниски цени, след като растящите пазарни цени удариха джобовете на гражданите преди местните избори в края на март, съобщава ДПА.

Състоянието на икономиката и преди всичко високата инфлация остава сериозен проблем преди изборите на 31 март. Инфлацията при цените на храните достигна до 31 процента през януари според данни на турския статистически институт (ТюркСтат).

Целите количества ориз, леща и нахут бяха разпродадени за няколко часа рано сутринта, съобщи продавач в един от павилионите на истанбулския площад Таксим.

При продажбата беше поставено ограничение от 2 килограма на човек за лещата и нахута и от 5 килограма за ориза. И трите продукта са основни в менюто на турските домакинства.
Храната заема една трета от потребителската кошница на ТюркСтат за измерване на инфлацията на потребителските стоки, която надхвърля 20 процента през последната година.

Правителството започна да продава зеленчуци направо от фермите на 11 февруари, като заобикаля посредниците и се опитва да се конкурира с високите цени в супермаркетите и хранителните магазини. Повече от 2500 тона бяха продадени само в Истанбул през първата седмица, според информация на Анадолската агенция.

Миналата седмица президентът Реджеп Тайип Ердоган каза, че правителството ще увеличи асортимента на предлаганите продукти, например с почистващи препарати, и ще разшири инициативата след местните избори. Той обвини търговците, че "експлоатират" хората.

Споделяне

Още от Свят