Турция реши да не изпраща свои военни в Ирак

Турция е взела решение да не изпраща войски в мироподдържащите сили в съседен Ирак, съобщи днес правителствен източник, цитиран от Ройтерс.

Преди месец турският парламент одобри проекторезолюция, предоставяща на кабинета правомощията да вземе крайното решение за изпращането на турските военни. Тогава САЩ поиска допълнителни чужди войски в Ирак. Преходният управляващ съвет в Ирак обаче се обяви против турската мисия.

Решението бе взето след заявената твърда опозиция срещу турска мисия от страна на управляващият съвет в Ирак, назначен от САЩ, и острата обществена реакция в Турция.

Турското външно министерство обаче заяви, че Турция ще продължи да играе ключова роля в следвоенното възстановяване на Ирак.

Решението е взето след разговори със САЩ

Говорителят на турското външно министерство Хюсеин Дириоз заяви, че Турция е преосмислила решението си за изпращане на свои войски, които да се присъединят към коалицията, оглавявана от САЩ, след разговори между турския външен министър Абдулах Гъл и американския държавен секретар Колин Пауъл. След анализ на ситуацията, външният министър Абдулах Гъл заяви на г-н Пауъл, че правителството ни ще преразгледа предложението си за изпращане на наши войски в Ирак, обясни Дириоз, цитиран от Турската анадолска агенция. Турската армия вече е преустановила подготовката по изпращането на свои части в Ирак.

Турция запазва базите си в Северен Ирак

Изпращането на турски военни части беше категорично отхвърлено от управляващия съвет на Ирак с аргумента, че Турция, като съседна страна на Ирак, не може да бъде военно ангажирана, предава кореспондентът на Би Би Си в Истанбул Ник Торп. Съществуват опасения, че това ще провокира останалите страни, граничещи с Ирак, като Иран и Сирия, да се намесят в конфликта.

Силна опозиция срещу перспективата за 10 000 турски мироопазващ контингент е оказана и от страна на арабските националисти в Ирак, които припомнят турското управление по време на Османската империя, известно като време на репресии. Срещу идеята се обявиха и иракските кюрди.

Турските войски обаче запазват базите си в Северен Ирак, от където атакуват кюрдските бунтовници, считани в Анкара за дестабилизиращ фактор за турските кюрди.

Споделяне

Още от Свят