Турция, Русия, Франция и Германия искат нова конституция на Сирия

Безпрецедентна четиристранна среща на върха се състоя в Истанбул

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лидерите на Турция, Русия, Франция и Германия призоваха до края на година в Сирия да бъде създадена комисия, която да състави нова конституция на страната. Те поискаха още да се улесни доставянето на хуманитарна помощ в държавата, обхваната от кръвопролитна гражданска война от повече от седем години, предадоха световните агенции.

Президентите на Турция Реджеп Тайип Ердоган, на Русия Владимир Путин и на Франция Еманюел Макрон, както и германският канцлер Ангела Меркел се събраха през уикенда в Истанбул на безпрецедентна среща на върха за Сирия.

Тя потвърди териториалната цялост на страната.

Конституционната комисия трябва да заработи до края на 2018 г.

В заключителна декларация те призоваха за "създаване и за (първо) заседание в Женева преди края на годината на конституционна комисия, ако обстоятелствата позволят", както и "за осигуряване на бърз, сигурен и неограничен достъп на хуманитарните организации в цяла Сирия".

"Конституционната комисия трябва да бъде създадена и да проведе своето първо заседание до края на годината. Това е нашето общо желание. Нейното учредяване ще стане част от политическото урегулиране в Сирия. Създаването ѝ е необходимо за подготовката на прозрачни избори, които трябва да се проведат под наблюдението на международната общност", каза френският президент Еманюел Макрон.

Решението за създаване на конституционна комисия, която да изработи препоръки за поправки в конституцията на Сирия, беше взето на 31 януари в Сочи, където се проведе Конгресът за сирийски национален диалог. В настоящия момент се решава въпросът за група от 15 независими участници в заседанието на този орган на гражданското общество. По-рано бяха утвърдени списъци с делегати от правителството и опозиционния Сирийски комитет за преговори, на които са отпуснати по 15 места.

Лидерите искат запазване на примирието в Идлиб

Четиримата лидери подчертаха в Истанбул също необходимостта от запазване на примирието в северозападната сирийска провинция Идлиб, договорено миналия месец с посредничеството на Русия и Турция, както и необходимостта борбата срещу тероризма да продължи.

Лидерите приветстваха постигнатия напредък в Идлиб със създаването на демилитаризирана зона и изтеглянето на радикалните групировки от нея, посочва Франс прес.

В декларация след срещата Еманюел Макрон призова Русия да окаже натиск върху сирийския режим, за да се гарантира стабилно и трайно примирие в Идлиб.

Путин каза, че Русия си запазва правото да помогне на сирийското правителство да елиминира всякаква терористична заплаха в Идлиб при атаки от страна на екстремисти.

Ердоган, Путин, Меркел и Макрон заявиха, че са твърдо решени "да работят заедно за създаването на благоприятни условия за мира и сигурността в Сирия, а също да подкрепят политическо решение и да разширят международния консенсус по този въпрос".

Бъдещето на Башар Асад не е обсъждано

Турският президент каза, че при бъдещи избори сирийците в страната и извън нея са тези, които ще решат съдбата на сегашния президент Башар Асад.

Владимир Путин също заяви, че на четиристранната среща за Сирия не обсъждано мястото на Башар Асад в бъдещото политическо устройство на страната. "Не сме обсъждали никакви личности", подчерта стопанинът на Кремъл, отговаряйки на журналистически въпрос дали е говорено за съдбата на Асад. "Това не е продуктивно, ако ние искаме да постигнем положителен резултат в края на нашия път", добави Путин

"Необходимо е да напреднем в политическия процес, който трябва да доведе до свободни избори, открити за всички сирийци, включително тези от диаспората", подчерта Меркел.

Бежанците ще се завърнат, ако има условия

Четиримата лидери призоваха също да се създадат предпоставки за безопасно и доброволно завръщане у дома на сирийските бежанци и преселниците вътре в страната. Това ще зависи от гаранциите за тяхната "защита от въоръжени конфликти, политическо преследване и неоснователни арести". Към това спада и необходимостта от възстановяване на инфраструктурата на страната за осигуряване на населението с вода и ток, се казва в заключителната декларация.

Обсъдено е и убийството на саудитския журналист

В двустранни разговори по време на необичайната среща в четворен формат турският президент е споделил подробности по случая с убития саудитски журналист Джамал Хашоги с руския и френския си колега и канцлерката Меркел, посочва Ройтерс.

На пресконференция след срещата Ердоган заяви, че Саудитска Арабия трябва да каже, кой е изпратил в Турция 18-те души, смятани за отговорни за убийството на Хашоги.

Ердоган и Меркел са обсъдили също случая с германец, осъден в Турция на шест години и три месеца затвор за членство в забранена кюрдска организация, отбелязва Асошиейтед прес. Канцлерката е призовала за справедливо отношение към Патрик Крейкер, а турският президент казал, че германският гражданин може да обжалва огласената онзи ден присъда.

Турция обвинява Крейкер, че е член на кюрдските милиции "Сили за защита на народа", докато поддръжници на германеца твърдят, че той е бил на велосипедна почивка край турско-сирийската граница.

Споделяне

Още от Свят