Турция със собствен доклад за напредъка си в реформите

Турция за пръв път е изготвила тази година свой собствен доклад за напредък, преценявайки като субективен и пристрастен публикувания през октомври доклад на Европейската комисия за напредъка ѝ по пътя към членство, съобщи турската частна телевизия НТВ, цитирана в понеделник от БТА.

Турският доклад съдържа осъществените през последната година реформи и е бил изготвен по нареждане на премиера Реджеп Тайип Ердоган.

Турският министър за Европейския съюз Егемен Багъш заяви, че реформите, въведени от страната през последната година, са описани на 270 страници и превръщат сегашния кабинет в най-реформисткото правителство в Европа.

"Днес няма правителство в Европа, което да е по-реформистко от нашето," каза министърът, цитиран от Ройтерс.

"Докато страните-членки на ЕС се борят с криза, нашата страна преживява най-демократичния, благоденстващ, модерен и прозрачен период в своята история," похвали се още той.

Турция започна преговори с ЕС през 2005 г., но напредъкът ѝ е блокиран заради спора за Кипър и съпротивата на страни-членки като Франция и Германия.

"Забелязахме, че тазгодишният доклад (на ЕК) за напредъка на Турция е помрачен от по-субективен, пристрастен, произволен и предубеден подход," заяви още министърът за ЕС. Той критикува ЕК, че не е отразила "смелите" реформи на Турция през последната година, като каза, че това подкопава доверието на турците в ЕС.

Министърът подчерта обаче, че Турция ще продължи пътя на "реформи на инат" в името на напредъка на демокрацията.

"Болният вчера сега изписва рецепти на Европа", посочи още турският министър за ЕС, добавяйки, че страната му е преодоляла трудностите и сега би могла да сподели товара на ЕС вместо самата тя да бъде товар за него.

Егемен Багъш спомена и тежкото финансово положение на Република Кипър - член на ЕС, който Анкара не признава и ротационен председател на ЕС до края на годината. По думите на турския министър пред банкрут сега е не само "кипърската гръцка власт, но и политическият подход, който възнаграждава разглезените".

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани