Турция се готви за нова бежанска вълна от Сирия

Анкара иска по 3.3 млрд. евро от ЕС годишно за да удържи мигрантите

Турция се готви за нова бежанска вълна от Сирия

Турция се подготвя за нови десетки хиляди бежанци от Сирия, разселени заради ударите на правителствените сили и руските бойни самолети в сирийската провинция Алепо, съобщава Ройтерс.

Около 350 хиляди живеят на територията, контролирана от опозицията, като 2000 от тях вече са се придвижили към границата с Турция.

В петък турският президент Реджеп Ердоган също заяви, че има силни индикации за нова мигрантска вълна от Алепо. За пореден път той призова за създаването на зона за сигурност в Сирия.

"Подготвяме екипите си за нова вълна. Имаме мобилни кухни, пакетирана храна", каза Керем Киник, вицепрезидент на международната хуманитарна организация Червения полумесец.

Турция иска 3.3 млрд. евро годишно от Европейския съюз (ЕС), за да гарантира удържането на бежанската вълна на нейна територия.

"ЕС и Европейската комисия трябва да изпълнят своите ангажименти към Турция, включително осигуряването на средства в размер на 3.3 млрд. долара на година, за да си осигурят сътрудничеството ѝ за решаване на бежанския проблем", е заявил турският представител в Брюксел Селим Енел.

"Печално е, че се обединяваме заради възникналата криза с бежанците, но ние знаем как работи ЕС, как се развива чрез кризи и възможно поради това ни трябваше такава криза, за да стигнем до общи възгледи", добавя той.

Освен покриването на разходите по огромния брой мигранти на турска територия, Анкара поставя и още едно, чисто политическо условие пред ЕС - премахване на визите за турските граждани и ускоряването на присъединяването на Турция към ЕС.

Последното ще е доста трудно въпреки благословията на немския канцлер Ангела Меркел. Причината е изразената категорична позиция на Кипър, че както и досега, ще блокира новия кръг преговори между ЕС и Турция заради окупирания Северен Кипър.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Какво очаквате да свърши служебното правителство?