Турция се отказа да криминализира прелюбодеянието

Турското правителство оттегли спорен план за криминализиране на прелюбодеянието, който е част от пакет промени на Наказателния кодекс. Дебатите в парламента по проекта за промени в НК започнаха във вторник.

Народнорепубликанската партия, която е основната опозиционна сила в турския парламент, се противопоставяше на плановете на правителството за криминализиране на прелюбодеянието. Тези планове предизвикаха остри критики от страна на либералните кръгове и женски организации в Турция, както и неодобрение от страна на ЕС, към който страната желае да се присъедини.

Опозиционният лидер Дениз Байкал каза, че партията му се е съгласила с управляващата Партия на справедливостта и развитието да представи промените като съвместно предложение.

Според кореспонденти това означава, че планът за криминализиране на прелюбодеяние може да отпадне, защото опозицията не е съгласна с него.

Някои възразяват срещу потенциалната намеса на правителството в живота на гражданите, докато други се страхуват от, както се изразяват, ислямизация на светска Турция.

Голяма част от реформите целят да приближат турското законодателство до стандартите на ЕС, към който Турция се надява да се присъедини

Байкал уточни пред журналисти след кратка изненадваща среща с министъра на външните работи Абдуллах Гюл и с министъра на правосъдието Джемил Чичек, че в парламента ще бъдат внасяни само съвместни предложения (на управляващата партия и на опозицията) за промени в проекта за реформиране на НК. Няма да бъде внасяно нито едно предложение, което не съдържа подписите на лидерите на двете партии, каза той и приветства постигнатото споразумение.

Без да отговаря на въпросите на журналистите за прелюбодеянието, Гюл каза, че една широка реформа не трябва да се свежда единствено до темата за прелюбодеянието.

Проектът за нов НК, който общо се оценява като положителен, подобрява личните свободи и осъжда изтезанията. Целта на реформата е да се подобрят шансовете на Турция за присъединяване към ЕС.

Турското правителство бе решило до включи в проекта за нов НК член, криминализиращ отново прелюбодеянието, което отпадна от кодекса през 1996 г. по решение на Конституционния съд, припомня АФП.

По-рано във вторник няколкостотин жени участваха в протестно шествие срещу новия НК.

"Долу ръцете от моето тяло" и "Не на доминирания от мъже Наказателен кодекс", скандираха участниците в протеста по пътя към парламента.

Женски организации в Турция протестираха, че законът за прелюбодеянието ще бъде използван предимно срещу жени, както и че мярката ще насърчи убийствата за защита на семейната чест.

Един такъв закон няма да помогне за спасяването на браковете, а напротив, ще ги разруши, каза турска защитничка на правата на жените.

Споделяне

Още от Балкани