Турция се усъмни, че военните й са убити "погрешка" от руски самолет в Сирия

Турското командване заяви, че руснаците са имали точните координати на войниците при нанасянето на въздушния удар

Турция се усъмни, че военните й са убити "погрешка" от руски самолет в Сирия

Анкара опроверга категорично твърденията на Кремъл, че турското военно командване е предоставило погрешни координати, в резултат на което руски бомбардировач е убил трима турски военнослужещи и ранил още 11 при приятелски огън. Обясненията на Москва бяха, че в предадените от турското командване данни не е било упоменато местонахождението на убитите турски военнослужещи.

По-рано в петък Дмитрий Песков, прессекретар на руския президент, заяви, че при нанасянето на въздушния удар руските военно-космически сили са се ръководили от координатите, предоставени от Турция и "в пределите на тези координати не е трябвало да има турски военни".

Според версията на Генералния щаб на турската армия, нейните военнослужещи са се намирали на едни и същи позиции в течение на десет дни и техните координати са били предадени на руската база Хмеймим в Сирия и лично на руския военен аташе в Анкара, предаде Би Би Си.

В четвъртък руският президент Владимир Путин изрази съболезнования на турския си колега Реджеп Тайип Ердоган по повод гибелта на турските войници. Той обясни, че те са загинали заради несъгласувани действия между двете страни при нанасяне на удари срещу "Ислямска държава".

В четвъртък Кремъл съобщи, че руските бомбардировачи са нанасяли удари в района на Ал Баб, където турската армия провежда сухопътна операция от края на миналата година. Русия е уверила Турция, че целта на въздушните удари са били бойци на "Ислямска държава".

В първоначалното съобщение на турските военни се казваше, че на 9 февруари сутринта руски самолети случайно са поразили сграда, в която са се намирали турски военнослужещи, участващи в операцията "Щитът на Ефрат".

В петък турските военни уточняват, че от около един месец редовно и взаимно споделят информация с руските си партньори за операция "Щитът на Ефрат", в съответствие със споразумение между двете страни, подписано на 12 януари. Целта е именно да се избегнат инциденти като този в Ал Баб.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят