Турция ще налее 3.5 млрд. долара в производство на смартфони и таблети

Турция ще налее 3.5 млрд. долара в производство на смартфони и таблети

Министърът на икономиката на Турция Нихат Зейбекчи обяви мерки в подкрепа на производството на високотехнологични продукти в Турция, съобщи турският информационен сайт "Уърлд булитин", цитиран от БТА.

Ще започнем да намаляваме вноса на стоки, които могат да бъдат произведени в Турция. Ще въведем регулативни мерки за смартфоните, таблетите и домакинските електрически уреди, заяви Зейбекчи на пресконференция. Министерството на икономиката на Турция ще обяви в скоро време програма за стимулиране на износа на високотехнологични продукти с бюджет от 3.5 милиарда долара, каза министърът.

Държавата ще подкрепи финансово национални компании, които искат да купят чуждестранни високотехнологични компании. Проекти на местни компании за производство на високотехнологични продукти ще бъдат подкрепени за период до пет години, каза Зейбекчи.

Според турските власти производството на високотехнологични продукти като смартфони, компютри и електронни оптични системи в страната е основното решение за намаляването на вноса. Зейбекчи заяви, че редица вносни стоки ще бъдат облагани с по-високи такси. Той допълни, че антидъмпингови мерки ще бъдат наложени за телефони, компютри и електронни устройства в рамките на два месеца.

Целта на ограниченията е да бъде намален външнотърговският дефицит на Турция, тъй като турските потребители харчат големи суми за вносни луксозни стоки.

Като развиваща се икономика, до голяма степен зависеща от външни източници на енергия, Турция има външнотърговски дефицит от 99.8 милиарда долара. Износът на страната е 151.8 милиарда долара, а вносът е достигнал 251.6 милиарда долара.

Споделяне

Още от Бизнес