Турция ще огласи скоро ключови за мирния процес с кюрдите реформи

Реджеп Тайип Ердоган

Турският министър-председател Реджеп Тайип Ердоган заяви, че ще обяви следващата седмица пакет с реформи, насочени да засилят демокрацията в страната и да запазят в ход мирния процес за прекратяване на конфликта с кюрдите, предаде Ройтерс.

Изявлението за подготвените демократични реформи бе направено, след като Кюрдската работническа партия (ПКК) заяви тази седмица, че е спряла изтеглянето на бойците си от Турция, защото правителството не е изпълнило своите обещания.

Кюрдските политици настояват за реформи, с които да бъде позволено образование изцяло на кюрдски език, да бъдат облекчени антитерористичните закони, да бъде намален прагът от 10 процента за влизане в парламента и да бъдат засилени местните органи на властта. Не е известно обаче до каква степен новият пакет ще покрие тези очаквания.

Бойците на ПКК започнаха да се изтеглят от страната през май, но импулсът за прекратяване на конфликта, отнел живота на над 40 хиляди души, все повече отслабва, като двете страни се обвиняват взаимно, че не спазват своята част от мирното споразумение.

"Прекарахме часове в обсъждане на този пакет за демократизация", каза на конференция на бизнесмени Ердоган. "Да се надяваме да обсъдим и последните членове утре, а следващата седмица, мисля, ще обявим пакета с мерки за демократизация на голяма пресконференция," заяви той.

Високопоставен служител на правосъдното министерство заяви пред Ройтерс, че кабинетът ще обсъди пакета с реформи на 16 септември. Парламентът може да се събере преди края на лятната ваканция на 1 октомври, за да гласува по пакета, каза по-рано Ердоган.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?