Турция ще отложи планираната военна операция в Северна Сирия

Турция ще отложи планираната военна операция в Северна Сирия

Турция ще отложи планираната военна операция в Северна Сирия, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от Ройтерс.

Ердоган, който говори в Истанбул, уточни, че операцията ще започне идните месеци. Президентът "предпазливо" приветства решението на Вашингтон да изтегли войниците си от Сирия, посочва агенцията.

Той от дълго време критикува американската политика в Сирия заради подкрепата на Вашингтон за сирийските кюрдски милиции Сили за защита на народа (СЗН). Турция смята СЗН за терористична групировка, свързана с Кюрдската работническа партия (ПКК), отбелязва Ройтерс.

Ердоган заяви още, че решението на САЩ да изтеглят войските си от Сирия е накарало Турция да задържи за известно време плановете за провеждане на новата операция в страната, информира турската телевизия НТВ.

Разговорите ни с американския президент Доналд Тръмп ни накараха да задържим за известно време стартирането на операцията на изток от р. Ефрат, посочи турският държавен глава, цитиран от Ройтерс.

Той добави, че е на едно и също мнение с президента Тръмп по много въпроси, свързани със Сирия.

Турция не претендира за каквито и да било територии в Сирия, но няма намерение да извършва отстъпки по въпроса за осигуряването на собствената си безопасност, каза Ердоган.

Той добави, че Турция има намерение да прочисти при операция в Сирия и кюрдските бойци, и терористите от "Ислямска държава", посочва Ройтерс.

Арабско-кюрдската коалиция в Сирия може да загуби контрола върху много чуждестранни джихадисти, ако турците предприемат офанзива срещу нейните сили след изтеглянето на американските войски, предупреди по-рано днес в Париж кюрдска представителка, цитирана от Франс прес.

"Страхуваме се, че няма да можем вече да контролираме ситуацията и че ще е трудно да ги удържаме в определена зона" в случай на турско настъпление, заяви пред журналисти Илхам Ахмад, представителка на политическия клон на коалицията. Тя е в Париж, за да обсъди с френски официални лица ситуацията в региона след решението на Вашингтон да изтегли войските си от Сирия.

Ахмад предупреди, че в случай на турска офанзива кюрдите може да се откажат от борбата срещу джихадистите и призова Франция за дипломатическа и военна подкрепа.

"Борбата срещу тероризма ще бъде трудна, защото нашите сили ще бъдат задължени да се изтеглят от фронтовите линии в Дейр аз Зур (последния бастион на "Ислямска държава"), за да заемат позиции по границата с Турция", каза Ахмад.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Как да се подходи с новата детска болница?