Анкара и ЕС сключват споразумение за реадмисия

Турция ще приема обратно имигрантите, влезли в ЕС през нейна територия

България няма да може да върне вече пристигналите чужденци

Сн. БГНЕС

Турция и Европейският съюз ще подпишат споразумение за реадмисия, според което Анкара ще бъде задължена да приема обратно гражданите на трети страни, проникнали нелегално през нейна територия в ЕС, а в замяна турските граждани ще пътуват без визи в страните членки.

Турският външен министър Ахмет Давутоглу съобщи, че споразумението ще бъде подписано на 16 декември в Анкара. То предвижда до три години да бъде постигнато и споразумението за облекчаването на визовия режим за турските граждани.

 

Турският народ е част от европейския, заяви Давутоглу. Еврокомисарят по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом коментира, че все още е рано да се каже кога турските граждани ще могат да започнат свободното си движение в ЕС.

Над 11 000 нелегални имигранти са заловени на границата с Турция

11 315 нелегални имигранти са заловени на държавните граници от началото на година до 3 декември, съобщиха в сряда от Главна дирекция "Гранична полиция". Над 99 процента от тях са задържани на границата с Турция – 11 224 души.

Статистиката показва, че сирийците са 57% от общия брой заловени по границите. Втори по численост са имигрантите от Афганистан (16.3%), следват алжирците (4.2%) и палестинците (4.4%), а от Мали са пети с 2.9 процента.

Още

Еврокомисарят по разширяването на ЕС Щефан Фюле допълни, че споразумението е постижение на дългогодишен труд и ще даде нов тласък на преговорния процес между Турция и ЕС.

Българският външен министър Кристиан Вигенин от своя страна каза, че споразумението ще даде нови възможности за справяне с бежанския поток към България.

"В последните седмици се работеше активно, България се опита да ускори този процес, поставяхме нееднократно този въпрос пред турската страна и пред колегите от ЕС", заяви Вигенин, който е в Брюксел за двудневното заседание на външните министри от НАТО.

Той уточни обаче, че споразумението по всяка вероятност не би имало ретроактивна сила - не би се отнасяло до вече влезлите у нас през Турция имигранти, обхванати от процедура за предоставянето на правен статут. Тези имигранти няма да бъдат връщани, поясни Вигенин, цитиран от БТА.

По думите му облекчаването на визовия режим за турските граждани пък ще се отрази положително на туризма и на бизнеса в България.

Според турския вестник "Радикал" най-напред Турция ще подпише споразумението за реадмисия, парафирано през юни 2012 г., след което ще започнат преговори за премахване на визовия режим.

Блокът на 28-те ще следи дали Турция спазва ангажиментите си по споразумението. Ако това е така, но Турция не получи "в разумен срок" либерализация на визовия режим, тя ще може едностранно да замрази споразумението за реадмисия.

В случай че подписите бъдат положени, процесът започне и в него не възникне някакъв проблем, след най-малко три години вратите на Европа ще бъдат отворени за гражданите на Турция без да са нужни визи, пише в. "Радикал".

Споделяне

Още по темата

Още от Европа