Турция ще прилага масово нови бързи тестове за коронавируса

Турция ще прилага масово нови бързи тестове за коронавируса

Турция следва призива на Световната здравна организация към държавите да правят тестове на всеки подозрителен случай като метод за овладяване на ситуацията и затова ще прилага масово нови бързи тестове за коронавируса.

Турският лекарски съюз призова за същото, а министърът на здравеопазването Фахреттин Коджа обяви, че след като започне прилагането на тестовете за бързо установяване на коронавируса, ще може да бъдат извършвани до 15 хиляди теста на ден, предаде БТА от Истанбул.

"До днес (вчера, бел.ред.) сме направили над 10 хиляди тестове. През следващите ден-два ще започне прилагането на бърз тест. Искаме да можем да извършваме по 10-15 хиляди тестове дневно", каза министърът пред турския парламент вчера.

Той посочи, че в случай на разпространение на болестта в Турция, страната разполага с капацитет да настани 25 466 възрастни пациенти в интензивни отделения в болниците.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган издаде днес указ, с който забранява всички обществени прояви, свързани с наука, култура и изкуство, предаде Ройтерс.

Вирусът вече взе четири жертви в страната, а броят на регистрираните заразени е 359 души.

По думите на здравния министър Фахреттин Коджа за последните 24 часа до полунощ вчера са били направени общо 1981 теста, като от тях положителни са били 168.

Указът на Ердоган е бил публикуван в турския държавен вестник днес. С него всички мероприятия на закрито и открито се отлагат до края на април.

Анадолската агенция цитира вътрешния министър Сюлейман Сойлу, който съобщи вчера, че общо 9800 души са поставени под карантина.

Ердоган посъветва хората да не излизат навън най-малко три седмици, но не препоръча също така да не ходят на работа, отбелязва Ройтерс.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус