Турция ще признава наши дипломи, ако няма участие на посреднически фирми

Министърът на образованието Сергей Игнатов съобщи в петък, че “на първо време от Турция са заявили, че ще признават дипломите от всеки университет, който не използва посреднически фирми при набирането на студенти". “Преговорите в Турция по проблема с непризнаването на дипломи от български висши училища бяха изключително успешни, но много трудни“, заяви Игнатов, който тази седмица заедно с президента Росен Плевнелиев беше на посещение в южната ни съседка.

През лятото Турция спря признаването на дипломи от български висши училища с мотива, че "фалшифицирането на оценки от изпити и на самите дипломи е придобило размерите на организирана престъпност".

“На четири нива в Турция поставихме въпроса с непризнаването на дипломи от български висши училища - при президента, премиера, при министъра на образованието и в Съвета по висше образование“, заяви Игнатов.

От българска страна вече беше изразено съмнение, че посредническите фирми, които набират турски студенти за българските университети след това “съдействат“ при взимането на изпити.

Има изготвен списък с тези фирми, той е подаден на службите, а някои от тях дори са дадени на прокуратурата. Фирмите са смесени с българско и турско участие.

С писмо на министъра до всички ректори е наредено да се ограничат взаимодействията с фирмите и след като са набрали студенти те вече нямат ангажименти и взаимоотношения със студентите.

Игнатов коментира, че за България е важно, че съмненията към българското образование са отпаднали и сега ще подготви покани, за да дойдат в България президентът на Съвета за висше образование на Турция, неговият заместник и турският министър на образованието.

“Ще организираме у нас среща със Съвета на ректорите, в която да участват президентът на Съвета за висше образование на Турция и неговият заместник. На тази среща ще се решава въпросът с посредническите фирми“, уточни министър Игнатов.

Споделяне

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?