Турция ще продължи борбата с ПКК на своя територия

Бинали Йълдъръм

Турция ще продължи борбата с Кюрдската работническа партия /ПКК/ на своя територия, заяви днес турският премиер Бинали Йълдъръм, който е на посещение в Иракски Кюрдистан, цитиран от ТАССв неделя.

"Ще бъде направено всичко необходимо, за да се свърши с ПКК. Не виждаме разлики между организации като Ислямска държава, ПКК и Фехуллахистката терористична организация ФЕТО. Всички те създават проблеми не само в Турция, а и в Ирак. Турция, Ирак и Иракски Кюрдистан имат една обща цел - да унищожат терористичните групировки", каза Йълдъръм на съвместна пресконференция с ръководителя на автономната област Масуд Барзани в Ербил.

По-рано Йълдъръм заяви за готовност на ръководството на Иракски Кюрдистан да съдейства за изтегляне на отрядите на ПКК от района Синджар в Северен Ирак. "Правителството на Иракски Кюрдистан е готово да съдейства за изтегляне на формированията на ПКК от Синджар", каза Йълдъръм. Иракският премиер Хайдер ал Абади на свой ред подчерта, че сигурността в района ще се обезпечава от съвместни сили, в чийто състав ще влязат иракската армия и кюрдските въоръжени формирования пешмерга. Федералното правителство на Ирак и ръководството на Иракски Кюрдистан са постигнали съответната договореност за това, подчерта иракският премиер.

Анкара отделя голямо внимание на района Синджар в Северен Ирак, тъй като се опасява, че той може да попадне под контрола на Кюрдската работническа партия /ПКК/. По-рано турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Анкара не може да допусне ПКК да превърне Синджар в "нов Кандил". В планината Кандил в Северен Ирак от десетилетия има бази и лагери на ПКК, която е обявена за терористична организация от Турция.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?