Турция ще създаде зона за сигурност по границата със Сирия

Кюрдите и Дамаск се обявиха против

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган

Турция ще създаде зона за сигурност по сирийско-турската граница, съобщават в сряда турските вестници, като цитират изявление на президента Реджеп Тайип Ердоган.

Въпросът за зона за сигурност, която да бъде установена между турската граница и позициите на кюрдска милиция, подкрепяна от Вашингтон, но смятана от Анкара за терористична организация, беше обсъден в телефонен разговор в понеделник между Ердоган и американския президент Доналд Тръмп.

"Ние ще създадем зоната за сигурност" ("Йени шафак"), "Турция ще изгради зоната за сигурност" ("Акшам"), "ТОКИ ще изгради зоната за сигурност" ("Милят"). Това са заглавията по темата на някои от водещите турски вестници, цитирани от БТА.

Предложението за "зона за сигурност", направено през 2013 г. с цел да бъдат спрени сраженията в Сирия, отново е на дневен ред, отбелязва "Йени шафак".

Идеята на Турция за създаване на зона за сигурност, дадена преди няколко години, ще бъде реализирана, констатира "Милят". Изданието цитира президента Ердоган, който заяви вчера, че Турската служба за масово жилищно строителство (ТОКИ) ще изгражда специалната зона.

Държавният глава каза, че създаването на зоната ще допринесе за спиране на мигрантския наплив.

Ердоган посочи пред журналисти, че телефонният му разговор с американскя държавен глава Доналд Тръмп, проведен в понеделник, е бил "много позитивен". Турският президент каза, че предложението на Турция за създаване на буферна зона, направено още по време на управлението на Барак Обама, най-накрая ще бъде реализирано.

Ако на първо място САЩ, както и коалиционните сили ни окажат логистична подкрепа, ще можем да създадем зоната за сигурност, за да бъде гарантирана безопасността на хората. Това ще спре и миграцията, каза Ердоган, цитиран от "Йени шафак".

Президентът заяви още, че буферната зона от 20 мили по сирийско-турската граница може да бъде разширена допълнително. Той категорично отхвърли възможността сирийските кюрдски сили да участват в реализирането на проекта.

Няма да оставим зоната за сигурност на терористите. Могат ли Силите за защита на народа (СЗН) да участват в такъв проект? Не, те са терористи. Ще се работи заедно с коалиционните сили, каза Ердоган.

Според Анкара сирийските кюрдски Сили за защита на народа са свързани с поставената извън закона Кюрдска работническа партия (ПКК).

Сирийските кюрди отхвърлят зона за сигурност под контрола на Турция

Сирийските кюрди отхвърлят налагане на зона за сигурност под контрола на Турция в северна Сирия, заяви днес пред Франс прес висш представител на полуавтономното правителство на кюрдите.

"Може да има демаркационна линия между Турция и северна Сирия с присъствие на мироопазващи сили на ООН. Всякакво друго решение е неприемливо", заяви пред АФП влиятелният политик Алдар Халил.

"Турция не е неутрална и не може да бъде гарант за сигурността", добави той.

Дамаск осъди намеренията на Анкара

Дамаск осъди намеренията на Анкара да създаде буферна зона в Северна Сирия като "агресия и посегателство над териториалната цялост" на страната, съобщи Франс прес.

"Сирия заявява, че опитът за посегателство срещу нейното единство представлява ясна агресия и окупация на територията ѝ", посочва САНА, цитирайки източник от сирийското министерство на външните работи.

"Ние сме решени да защитаваме с всички средства нашия народ и нашата територия срещу всякаква форма на окупация или агресия, включително турска окупация", се казва в съобщението на сирийската осведомителна агенция.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?