Турция ще спре да приема бежанци от Сирия и предлага буферна зона

Турция няма да може да приеме повече от 100 000 сирийски бежанци на своя територия и създаването на буферна зона може да се окаже наложително, заяви турският министър на външните работи Ахмет Давутоглу пред вестник Хюриет".

"Ако броят на бежанците нарасне до 100 000, ние няма да можем да ги приютим в Турция. Ще трябва да ги посрещнем на сирийска територия", е посочил Давутоглу.

Турският външен министър е предложил в този случай ООН да създаде бежански лагери в границите на Сирия, за да задържи бежанската вълна.

Давутоглу е заявил, че Турция ще участва в министерска среща в Съвета за сигурност на ООН на 30 август, организирана от Франция, на която ще бъде разгледана ситуацията в Сирия и в съседните страни. Той се надява, че на тази среща ще бъде взето решение.

Русия и Китай три пъти наложиха вето в Съвета за сигурност на ООН на резолюции, заплашващи със санкции режима на  Башар Асад, припомня Франс прес, цитирана от БТА.

Притокът на сирийски бежанци към Турция рязко се засили през последната седмица заради офанзивата на сирийската армия и боевете в района на Алепо, като достигна 70 000 души.

Турските власти започнаха в края на миналата седмица да раздават помощи на бежанците на сирийска територия, които са принудени да чакат за влизане в Турция.

По-рано Турция предложи създаване на буферна зона на границата си със Сирия, но засилването на притока на сирийски бежанци я кара да се опасява от повторение на кошмара от войната в Залива през 1991 г., когато 500 000 иракски кюрди са струпаха в района на турско-иракската граница.

Американският държавен секретар Хилари Клинтън заяви на 11 август, че Вашингтон и Турция разглеждат всякакви мерки в подкрепа на бунтовниците, включително създаване на зона забранена за полети. Досега обаче нито една страна от Съвета за сигурност на ООН не е внесла такова предложение, за което и няма достатъчно подкрепа, отбелязва Ройтерс.

Зона забранена за полети в съчетание с бомбардировки на НАТО помогна на либийските бунтовници да отстранят Муамар Кадафи миналата година. Западът не показва голямо желание за повторение на такъв сценарий в Сирия, а Русия и Китай категорично се съпротивляват всяка подобна интервенция.

В понеделник наблюдателната мисия на ООН в Сирия официално приключи заради нарастващото насилие в страната. Сраженията продължават на много места в страната, а жертвите са повече от 21 000 души.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят