Турция ще увеличи полицията си с 15 000 души

Реджеп Тайип Ердоган

Управляващата Партия на справедливостта и развитието внесе законопроект във Великото народно събрание на Турция за увеличаване на полицейския състав с 15 000 души, съобщиха източници от партията.

Обезпечаването на сигурността се превърна в основната задача за органите на реда в Турция на фона на последните кървави атентата, които разтърсиха страната.

Последният от тях бе извършен в неделя, когато при самоубийствен атентат в центъра на турската столица загинаха 37 души, а над сто бяха ранени.

В същото време стана ясно, че директорът на полицията в провинция Ван Махмуд Карааслан ще оглави полицията в Анкара, съобщи БГНЕС.

В сряда турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че "борбата с тероризма е по-важна от демокрацията, свободата и спазването на закона".

"За нас тези думи вече нямат абсолютно никаква стойност. Тези, които са на наша страна в борбата срещу тероризма са наши приятели. Следователно тези, които са от другата страна - наши врагове", каза Ердоган по време на среща с представители на местната власт в Анкара.

Ердоган обеща да нанесе железен удар срещу тероризма и ПКК.

Той отправи тежки обвинения срещу прокюрдската Демократическа партия на народите, която 80 депутати в Меджлиса. Турският президент отиде и по-далеч и се обяви за свалянето на имунитета на депутатите от тази политическа сила.

"Много спешно трябва да приключим процедурата по отнемане на имунитетите им", каза той.

Още по темата
Още от Балкани