Турция си иска от България отомански имоти

Турция си иска от България отомански имоти

Турция си иска отомански имоти в България, съобщи Анадолската агенция. По време на неофициално посещение у нас турският вицепремиер Бекир Боздат стигнал до извода, че образците на отоманската архитектура, който са в България, са в отчайващо състояние. Агенцията твърди, че за три дни в България Боздат е пропътувал близо 2000 км.

Той обърнал специално внимание на архитектурните паметници от отоманската ера, като подробно се запознал с правния статут върху собствеността им и изразил желанието на Анкара да се заеме с реставрирането им.

Пред Анадолската агенция Боздаг казал, че се почувствал оскърбен и натъжен от вида на запуснатите архитектурни паметници. Особено от това, което видял в Пловдив. Там историческа джамия е превърната в ресторант, а в традиционна обществена баня се помещава музеят на модерното изкуство. 

Боздаг поставил темата по време на разговора си с българския вицепремиер Зинаида Златанова.

"Опитваме се да придобием собствеността върху джамията посредством Турската агенция за сътрудничество и координация. Засега няма споразумение. Но когато такова бъде постигнато, ще я отворим отново за богослужение", казва турският вицепремиер, цитиран от Анадолската агенция. Агенцията изрежда архитектурните паметници, посетени от Боздаг и подчертава изявлението му: "Ние ще поискаме от България отоманските архитектурни паметници".

На 7 август Боздаг участва в празничната вечеря за Рамазан Байрам в Пловдив. Събитието уважи и президентът на България Росен Плевнелиев. То бе белязано от недоволството на българските медии, които за разлика от турските им колеги не бяха допуснати до вечерята. По-късно от Главното мюфтийство обявиха, че това било по желание на пресцентъра на президента Плевнелиев.

В събота Деница Сачева от ДСБ разказва пред БНР, че Боздаг подарил на българските си домакини многотомен опис на вакъфските имоти в България.

"Поведението на политиците, особено от такъв ранг, е знаково. В България се случват неща, които са меко казано притеснителни, защото паралелно с посещението на този господин, ние имаме информация, която излиза по медиите, че мюфтийството иска 1500 имота, същевременно на 16 юли е внесен законопроект за изменение и допълнение на Закона за вероизповеданията, с който обекти с национално значение могат да бъдат предоставени на съответните религиозни вероизповедания и както например БАН в тяхното становище споменаха, това на практика отваря врата да речем Националният археологически музей утре да трябва да се премести", казва Сачева.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?