Турция си иска от България отомански имоти

Турция си иска от България отомански имоти

Турция си иска отомански имоти в България, съобщи Анадолската агенция. По време на неофициално посещение у нас турският вицепремиер Бекир Боздат стигнал до извода, че образците на отоманската архитектура, който са в България, са в отчайващо състояние. Агенцията твърди, че за три дни в България Боздат е пропътувал близо 2000 км.

Той обърнал специално внимание на архитектурните паметници от отоманската ера, като подробно се запознал с правния статут върху собствеността им и изразил желанието на Анкара да се заеме с реставрирането им.

Пред Анадолската агенция Боздаг казал, че се почувствал оскърбен и натъжен от вида на запуснатите архитектурни паметници. Особено от това, което видял в Пловдив. Там историческа джамия е превърната в ресторант, а в традиционна обществена баня се помещава музеят на модерното изкуство. 

Боздаг поставил темата по време на разговора си с българския вицепремиер Зинаида Златанова.

"Опитваме се да придобием собствеността върху джамията посредством Турската агенция за сътрудничество и координация. Засега няма споразумение. Но когато такова бъде постигнато, ще я отворим отново за богослужение", казва турският вицепремиер, цитиран от Анадолската агенция. Агенцията изрежда архитектурните паметници, посетени от Боздаг и подчертава изявлението му: "Ние ще поискаме от България отоманските архитектурни паметници".

На 7 август Боздаг участва в празничната вечеря за Рамазан Байрам в Пловдив. Събитието уважи и президентът на България Росен Плевнелиев. То бе белязано от недоволството на българските медии, които за разлика от турските им колеги не бяха допуснати до вечерята. По-късно от Главното мюфтийство обявиха, че това било по желание на пресцентъра на президента Плевнелиев.

В събота Деница Сачева от ДСБ разказва пред БНР, че Боздаг подарил на българските си домакини многотомен опис на вакъфските имоти в България.

"Поведението на политиците, особено от такъв ранг, е знаково. В България се случват неща, които са меко казано притеснителни, защото паралелно с посещението на този господин, ние имаме информация, която излиза по медиите, че мюфтийството иска 1500 имота, същевременно на 16 юли е внесен законопроект за изменение и допълнение на Закона за вероизповеданията, с който обекти с национално значение могат да бъдат предоставени на съответните религиозни вероизповедания и както например БАН в тяхното становище споменаха, това на практика отваря врата да речем Националният археологически музей утре да трябва да се премести", казва Сачева.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко дълъг ще е животът на новото Народно събрание?