Турция след срещите на Ердоган в Брюксел: "Отново с Европа"

Споразумението ЕС-Турция за мигрантите остава в сила и ще се усъвършенства

Ердоган и придружаващите го турски журналисти в президентския самолет на връщане от Брюксел. Сн. в. "Сабах"

Споразумението ЕС-Турция за миграцията остава в сила, съобщи председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен след провелата се късно снощи извънредната среща в Брюксел с турския президент Реджеп Ердоган. Домакин на срещата бе председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Днешната среща е първа стъпка в правилната посока, към силен политически диалог, заяви самият Мишел. Той съобщи, че се очаква в следващите дни или седмици да има нова среща ЕС-Турция на високо равнище.

Напрежението между двете страни ескалира след като в края на миналия месец Анкара обяви, че границата с Гърция е отворена и десетки хиляди мигранти се опитаха да я преминат.

"Отново с Европа", пише в заглавие във вторник турският в. "Тюркийе" по повод вчерашните разговори на Ердоган в Брюксел. Според вестника президентът е поставил на масата исканията на Турция към ЕС, който след отварянето на турските граници бил изпаднал в паника. Турското президентство окачестви преговорите като "ползотворни", пише "Тюркие".

След тях Фон дер Лайен, цитирана от БТА, отбеляза, че в следващите дни и седмици пълният текст на споразумението ще бъде подложен на оценка. По нейните думи ЕС и Турция имат общо виждане за събитията досега, но се разминават в тяхното тълкуване.

Тя съобщи, че ЕС е изразил готовност да продължи работата си по споразумението, ако така постъпи и Анкара. Днес очертахме областите от общ интерес, в които работата да продължи, трябва да потърсим път напред.

БНТ предава от Брюксел, че ще бъде създадена специална група, която ще се ръководи от върховния представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел и на министъра на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу. Основната ѝ цел е да проследи как се прилага споразумението за бежанците.

Явно имаме различия, обсъдихме ги открито, заяви Фон дер Лайен. Тя добави, че от подкрепа имат нужда и мигрантите, и Гърция, и Турция.

Шарл Мишел добави, че двете страни се обсъдили споровете си около изплащането на шестте милиарда евро, залегнали в споразумението като помощ за приютените от Турция сирийски бежанци. Той допълни, че ЕС е внесъл пояснения кои суми определя за "изплатени" и кои за "обещани".

Миналата седмица ЕК уточни, че досега от предвидените шест милиарда евро са изплатени 3.2 млрд. евро от общо договорено разпределение на 4.7 млрд. евро. Изплащането на сумите се извършва след проверка на извършените дейности на място. Тези суми не са предназначени за турските власти, а за бягащите от бойното поле в Сирия, добави тогава говорителят.

Лидерите на Франция, Германия и Великобритания в Истанбул

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви днес, че ще бъде домакин на среща на върха в Истанбул на 17 март с лидерите на Франция, Германия и евентуално Великобритания за обсъждане на темата за мигрантите, след като Турция започна да им позволява да преминават към Европа, предаде Ройтерс във вторник.

Ердоган, който говори пред репортери в самолета на връщане от посещение в Брюксел, каза, че Турция не обмисля да затвори отново вратите към Европа засега и че Гърция трябва да отвори своите.

По повод на отношението на Гърция към мигрантите, струпали се на границата ѝ, турският президент заяви: "Те трябва да знаят, че подходът им на границата е престъпление. Ще потърсим сметка за това", предаде Анадолската агенция.

"Моето предложение към Гърция е: отворете вратите (на границата). Тези хора няма да останат в Гърция, нека да преминат към други страни в Европа", заяви той.

Според Ердоган Идлиб, Сирия и мигрантската криза представляват тест за воля и лидерство по-скоро за ЕС отколкото за Турция.

"В момент, когато ние, плащайки голяма цена в Идлиб, осигурихме прекратяване на огъня и защита за мирните граждани, ЕС също трябва да направи това, което му се полага. Европейските лидери признаха, че Турция изпълнява задълженията си и че ЕС действа бавно", каза още той.

Съюзниците от НАТО да помогнат в Сирия

По-рано в понеделник президентът на Турция разговаря в Брюксел с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. След това той съобщи, че е поискал съюзниците да допринесат за защитата на югоизточната граница на пакта - между неговата страна и Сирия.

Кризата в Сирия е заплаха за региона и за Европа, никой не може да остане безразличен към сирийската трагедия, заяви турският държавен глава в съвместно изявление със Столтенберг в турското посолство в Брюксел. Той добави, че вече девета година неговата страна се бори срещу терористите в региона.

Турция е единствената страна от НАТО, влязла в преки сражения с "Ислямска държава", дадохме подслон на 3,7 милиона бежанци. Очакваме конкретна подкрепа от нашите партньори, заяви Ердоган. Той призова съюзниците да проявят съпричастие, без повече да отлагат и без да поставят политически въпроси.

Не може Турция да бъде обвинявана за незаконната миграция, заяви държавният глава. Той упрекна Гърция, без да споменава името на страната, че се опитва да се възползва от ЕС и от НАТО незаслужено.

Столтенберг отбеляза, че сред държавите в НАТО Турция бе най-засегната от събитията в Сирия. Той допълни, че в последните години алиансът е инвестирал в Турция над 5 млрд. долара. По неговите думи за решаването на въпросите за миграцията и границите са необходими дългосрочни и общи решения.

Вярвам, че може да бъде намерен път напред, заяви Столтенберг. Той посочи, че НАТО присъства в Егейско море и се търсят възможности за допълнителна подкрепа на турската страна. Столтенберг съобщи, че днешният разговор с Ердоган е засегнал също въпросите за покупката на руско въоръжение, отношенията с Москва, бъдещето на Афганистан.

Без ръкостискане

Турският печат отразява и детайл от визитата, който не останал незабелязан от журналистите - турският президент не се е ръкувал с официалните представители в Брюксел, извинявайки се с разпространявания нов коронавирус.

В. "Милят" отбелязва, че подадената за здрависване ръка на Столтенберг е увиснала във въздуха, след като турският президент не се ръкувал с него, а вместо това доближил своята ръка към сърцето си и казал "корона".

"Като мярка срещу вируса Ердоган не се ръкуваше в Брюксел, а поздравяваше от разстояние", пише и "Тюркие".

В Турция досега няма установен случай на заразяване с Ковид-19.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Как да се подходи с новата детска болница?