Турция сменя посланик Гьокче и го изпраща в Гватемала

Новият представител на Анкара у нас ще е Хасан Улусой

 Сюлейман Гьокче, сн. БГНЕС
Турското външно министерство ще назначи нов посланик в България на мястото на Сюлейман Гьокче, който ще продължи кариерата си в Гватемала. Това ще е дипломатът от кариерата Хасан Улусой.
 
Той е сред тридесетте нови посланици, които Турция изпраща по света, съобщава в. "Хюриет", цитиран от БТА.
 
Новият турски посланик е бил начело на посолството на Турция в Нигерия от 2012 до 2015 година. След това работи в турското външно министерство. Защитил е докторантура по международна политика. Говори свободно английски и френски, учил е германски и норвежки език.
 
Вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева каза, че София не е искала отзоваването на Гьокче.
 
"Предполагам, че мандатът му изтича. То би трябвало да изтича скоро. Няма как ние да се бъркаме, както и на нас няма да ние приятно да ни се бъркат - изпратете този или изпратете онзи за посланик. Посланикът се избира от държавата, която го изпраща. Разбира се, приемаш, че трябва да го приеме", посочи Захариева пред БНР.
 
Гьокче бе назначен за посланик в България през август 2013 година и не е ясно дали смяната му е част от редовна ротация.
 
По време на последната визита на премиера Бойко Борисов в Турция миналия месец посланикът не бе включен от турската страна в делегацията за разговорите, каквато е обичайната практика.
 
Посланик Гьокче редовно участва в прояви на партията на Лютви Местан ДОСТ, като български представители не веднъж са повдигали темата за дейността му в България. През май външният министър Екатерина Захариева призова да "да внимава в изказа си".
 
По време на предизборната кампания у нас тази година съпредседателят на "патриотите" и днешен вицепремиер Валери Симеонов призова турският дипломат да бъде отзован от страната, тъй като агитирал за партията на Лютви Местан.
 
Външно министерство не се съобрази с призивите му, но протестира пред Анкара и върна за консултации посланика ни в Турция Надежда Нейнски.
 
Друго име в списъка на новите турски посланици е Мерве Кавакчъ, която стана известна с това, че през 1999 г. бе изгонена от парламентарната зала и не ѝ бе позволено да положи клетва като депутатка от Партията на добродетелта заради това, че носи забрадка. Сега Кавакчъ става посланик на Турция в Куала Лумпур, Малайзия, пише в. "Тюркие". 
 
Назначението става възможно, след като бе възстановено отнетото ѝ турско гражданство.
 
За посланик в Токио ще бъде назначен Мурат Мерджан, бивш депутат и един от основателите на управляващата Партия на справедливостта и развитието, а за постоянен представител в ООН във Виена - Ахмет Мухтар Гюн.
 
Нови турски посланици ще има и в Швеция, Белгия, Унгария и други страни по света.
Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?