Турция смята, че ЕС се отнася несправедливо към нея

Турският вицепремиер и правителствен говорител Бекир Боздаг

Европейският съюз не се отнася към Турция справедливо и обективно, заяви турският вицепремиер и правителствен говорител Бекир Боздаг, след като еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан каза вчера в Страсбург, че Анкара се отдалечава с големи крачки от пътя към членство в ЕС, предаде Ройтерс.

След заседание на правителството в Анкара Боздаг заяви, че позитивните оценки в доклада на ЕК за напредъка на Турция не могат да "маскират" несправедливото отношение към нея.

Наред с това Боздаг обвини Гърция, че нарушава международното право, като не екстрадира осем турски военни, които според Анкара са подкрепили осуетения опит за преврат през 2016 г.

Турция и Гърция имат спорове по редица въпроси, напомня Ройтерс. Атина отказа да върне в Турция военните, които избягаха малко след опита за преврат през юли 2016 г. и поискаха политическо убежище в Гърция.

 

По-рано във вторник Европейският съюз отхвърли възможността за отваряне на нова глава в преговорите за присъединяване на Турция.

 

"Напрежението в Егейско море не спомага за добросъседски отношения и навреди на сигурността и стабилността в региона", се посочва в последния оценъчен доклад на ЕК за страните кандидатки за членство.

 

"Турция е страна кандидат, важен партньор за ЕС и ключов играч, но не е дошъл моментът за отварянето на нова глава в преговорите", обясни ръководителката на евродипломацията Федерика Могерини, представяйки доклада в Страсбург, където Европейският парламент се събра на пленарна сесия.

 

"Нашият анализ показва, че страната продължава да се отдалечава с големи крачки от ЕС, по-конкретно в областта на върховенството на закона и основните права", допълни австрийският еврокомисар Йоханес Хан, отговарящ за политиката за европейска интеграция.

 

Въпреки изразената обида все пак турският вицепремиер Бекир Боздаг, че "за Турция е цел да стане пълноправен член на ЕС". "Нямаме намерение да се отказваме", каза Боздаг, който е и говорител на правителството.

 

Преговорите с Анкара започнаха на 3 октомври 2005 г., но от години буксуват. Досега са отворени 16 от 33 глави.

Споделяне

Още от Свят