Турция спряла достъпа до Уикипедия заради очернен имидж

Турция спряла достъпа до Уикипедия заради очернен имидж

Блокирането на достъпо в Турция до най-голямата интернет енциклопедия Уикипедия (Wikipedia) бе обяснено от Анкара с мотива, че страницата работела за влошаване на имиджа на страната,

"Вместо да допринесе за борбата срещу тероризма, (тя) се превърна в част от клеветническа кампания, очерняща образа на Турция на международната сцена", пише в съобщение на министерството на транспорта, мореплаването и комуникациите на Турция, цитирано от Анадолската информационна агенция. Освен това ръководството на енциклопедията било предупредено на няколко пъти от Турция да премахне от съдържанието си "лъжлива и необоснована информация" за връзки на Анкара с терористични организации. Тъй като не били взети мерки в тази посока, последвало и блокирането на достъпа до интерне  ресурса. на Уикипедия.

Анадолската агенция допълва, че достъпът ще бъде възобновен, след като исканията на Турция бъдат изпълнени.

Това не е прецедент за турското правителството, което през миналата година прекрати достъпа до сайта на организацията "Уикилийкс" (WikiLeaks), сред като бяха публикувани почти 300 хиляди писма на членове на управляващата Пария на справедливостта и развитието на президента Реджеп Тайип Ердоган.

Споделяне

Още от Общество