Турция става главен донор на армията на Черна гора

Турция става главен донор на армията на Черна гора

Турското министерство на отбраната ще бъде главен донор на армията на Черна гора с 16 милиона евро през следващите пет години.

Средствата са предназначени за производство на специализирани автомобили за нуждите на черногорската армия и за обучение на персонал в турската военна учебна система, съобщава порталът Балканска мрежа за сигурност, цитиран от БТА.

Около 15.5 милиона евро ще бъдат използвани за производство на автомобили, а малко над половин милион евро са предназначени за финансиране на образованието на черногорския персонал в Турция.

"Чрез дарението за черногорската армия Турция същевременно укрепва присъствието си на Балканите и изпраща политическо послание и послание за сигурност, за престиж и добра воля. По този начин се подпомага и турската индустрия", пише порталът.

Отпускането на помощ за военно образование е новост. През тази учебна година първият представител на Черна гора замина на обучение в турската Военна академия в Анкара.

Предвидено е през първата година той да учи турски език, а след това ще следва четири години в академията заедно с турските си колеги.

Споделяне

Още от Европа