Турция търси чужди партньори за разработване на най-голямото газово находище в Черно море

Турция търси чужди партньори за разработване на най-голямото газово находище в Черно море

Турската държавна петролна и газова компания ТРАО (Turkish Petroleum Corporation) обмисля партньорство с чуждестранни компании и планира да събере средства тази година, за да извърши дейности в най-голямото находище на природен газ в Черно море, съобщи агенция Блумбърг, цитирайки запознати източници

Агенцията посочва, че ТРАО е осъществила предварителни контакти с няколко международни петролни компании, включително някои от най-големите, заедно да произвеждат газ от местонаходището в морето, заявиха двама души, пожелали анонимност.

Преговорите може да не доведат до договори и базираната в Анкара компания разглежда варианта сама да осъществи дейностите.

Необходимите инвестиции за извличане на газ и доставянето му до брега са оценени на около 3.2 милиарда долара. ТРАО получи 13.4 милиарда турски лири (1.9 милиарда долара) от бюджета на правителството за 2021 година. Не е ясно каква част от тази сума ще бъде насочена към газовия проект в Черно море, отбелязва Блумбърг.

От ТРАО и турското министерство на енергетиката не са коментирали информацията.

Проектът за развитие на находището "Сакария" добив на газ от сондажи на 175 км от турския бряг при Зонгулдак. Те биха могли да произвеждат над 8 пъти повече от потреблението на страната и да сложат край на зависимостта на Турция от внос на газ.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?