Турция увеличава задлъжнялостта си

Вътрешният и външен дълг на Турция нараства, въпреки над двегодишните усилия на страната да изплати дължимото, пише днес турският вестник Радикал. Причината за това е, че успоредно с изплащането на дълговете турската държава отново задлъжнява.

След кризата през февруари 2001г. Турция е изплатила вътрешен дълг в размер на 408,4 катрилиона турски лири (един долар е равен на един милион и 402 хиляди турски лири) и външен от 60,7 милиарда долара.

През 2001 г. турската хазна е изплатила приблизително 164,4 катрилиона турски лири от вътрешния си дълг, като в замяна на това е задлъжняла с 209,6 катрилиона. През същата година страната е направила плащания по външния дълг в размер на 24,6 милиарда долара и е задлъжняла с нови 23,9 милиарда.

Плащанията по вътрешния дълг през 2002 г. се изчисляват на 141,1 катрилиона турски лири, като в същото време Турция е задължала с 125,3 катрилиона. През 2002 г. Турция е изплатила 28,6 милиарда долара от външния си дълг и е задлъжняла с нови 27,5 милиарда.

През периода януари - юли 2003 г. турската хазна е изплатила 103 катрилиона турски лири по вътрешния си дълг и е задлъжняла с 96,3 катрилиона, отбелязва Радикал. В първата четвърт на тази година от външния дълг на Турция са били изплатени 7,4 милиарда долара, а същевременно хазната е задлъжняла с нови 2,97 милиарда.

Международният валутен фонд ще изтегли поредния шести преглед за изпълнението на икономическата програма на Турция за началото на октомври, съобщи днес турският вестник Сабах.

Шестият преглед първоначално бе планиран за ноември, но МВФ обяви, че ще изпрати в Турция делегация още в началото на октомври. Основна задача в рамките на посещението на представителите на фонда ще бъде обсъждането на бюджета за 2004 г., отбелязва Сабах.

МВФ ще се занимае също с местните избори и сметките на Имар банкасъ, пропуските в социалното осигуряване. Турция е най-големият длъжник на фонда със заем от общо 31 милиарда долара.

След спад от 9,4 процента на икономическия растеж, девалвация на турската лира и нарастваща безработица, Турция получи заем от МВФ в размер на 16 милиарда долара. Заемът бе отпуснат в рамките на икономическа програма за възстановяване на страната.

По БТА

Споделяне

Още от Бизнес