Турция въвежда санитарна такса за български камиони

Българските тежкотоварни камиони ще плащат от днес по 15 евро санитарна такса при влизане в Турция през граничния пункт "Капъкуле". Таксата ще бъде само за българските камиони.

Турските власти са монтирали на "Капъкуле" две системи, които ще разпръскват дезинфекционнен разтвор върху идващите откъм "Капитан Андреево" моторни превозни средства с българска регистрация. Системата е електронна, със сензорни датчици. Тя ще се обслужва от Дирекцията за санитарен контрол към турското Министерство за храни, земеделие и животновъдство.

На турския граничен пункт "Капъкуле" за първи път се разполага система за дезинфекция на МПС. Твърди се, че тя е ответна мярка и вид отмъщение срещу дезинфектирането на българския пункт "Капитан Андреево" на турските тирове, което беше премахнато след скандал, но отново заработи преди няколко месеца, съобщи БНР.

Отначало се планираше санитарната такса да бъде задължителна за всички моторни превозни средства, влизащи в Турция през "Капъкуле", но впоследствие се реши да остане само за българските тирове и камиони.

Дезинфекционни системи за автомобили ще бъдат монтирани и на другите гранични пунктове на Турция с България и Гърция.

Споделяне

Още от Бизнес