Турция възстанови собствеността на 7 екзархийски имота в Истанбул

Турция възстанови собствеността на 7 екзархийски имота в Истанбул. Става въпрос за сградата на Метоха, гробище и няколко парцела в престижните квартали "Шишли" и "Бешикташ", съобщиха от външното министерство.

Метохът се намира срещу Желязната църква "Свети Стефан" в Истанбул. Строителството му завършва на 23 април 1850 г. около година след освещаването на "Св. Стефан". Метохът се превръща в люлка на българското духовно и национално възраждане. В сградата е имало приют, редакция, печатница и семинария.

През 1857 г. в Метоха се открива българско училище "Св. Св. Кирил и Методий". Там са списвани и печатани над 20 български вестника и списания. Отпечатана била и Библия на български език. Учредявали се просветителски и търговски дружества. Метохът е представлявал дълга (близо 40 м) триетажна сграда от дялан камък с 25 стаи, всички гледащи към параклиса и залива Златния рог.

"Поздравявам турската държава за справедливото решение да възстанови собствеността на 7 екзархийски имота в Истанбул. Това става на базата на приетите през 2011 г. разпоредби, които позволиха възстановяването на собствеността на религиозните общности и малцинствата. Още тогава България и ЕС приветстваха законодателните промени", е заявил Младенов по повод решението на турските власти, цитиран от МВнР.

Споделяне

Още от България