Турция вдига драстично таксите за превози, българските превозвачи плашат с блокада

Турция вдига драстично таксите за превози, българските превозвачи плашат с блокада

Турция вдига драстично таксите за превози през нейна територия от 1 септември, с което на практика затваря границата за международните превозвачи. За това алармираха няколко транспортни организации у нас. Те настояват за предприемането на реципрочни действия от страна на българското правителство. В противен случай се заканват да блокират отново българо-турската граница.

 

Новите цени за превозите през турска територия са били обнародвани на 7 август в турския държавен вестник.


Според тях таксата само за едно преминаване от българо-турската граница до Истанбул, ще бъде 240 евро в двете посоки, твърдят български превозвачи.


Въвежда се и такса за празни товарни моторни и немоторни превозни средства от 600 евро на автомобил. Двойно повече ще трябва да плащат тези, които превозват стоки и товари. Таксите за леките коли са една четвърт от тези.


Товарните камиони, които превозват стоки и товари с издадено специално разрешение от турското министерство на транспорта пък ще трябва да плащат по 3000 евро.


Таксите ще се събират на граничния пункт при влизане и на излизане. Ако има разлика в изминатите километри, ще се заплащат такси в троен размер, предвижда решението на турското министерство на транспорта.

С новите такси на практика се затваря турският пазар за чуждите превозвачи, а транзитните превози поскъпват драстично, коментират български превозвачи. Те настояват за реципрочни мерки от страна на българското правителство.


"Трябва да се предприемат незабавни мерки от българска страна, да се наложат реципрочни такси за тях, за да не се повтарят събитията, които бяха през май", коментира инж. Койчо Русев, член на УС на АЕБТРИ и председател на Съюза на организациите в автомобилния транспорт и Националната транспортна камара. Според него трябва да се повика за обяснения и посланика на Турция.

"Ако не се предприеме нищо във връзка с таксите за превозвачи в Турция, през септември ще има протести на българо-турската граница", предупреди Петко Ангелов, член на Управителния съвет на Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт (БАСАТ). Според него правилната българска позиция е Министерският съвет да изчисли каква е транзитната такса в Турция и ние да въведем същата за тях.

Превозвачите настояват за среща с министъра на транспорта Данаил Папазов и се надяват такава да се проведе още в четвъртък.

Политиката на протекционизъм от страна на турската държава спрямо техните превозвачи в последните месеци създаде големи затруднения по границите за чуждите превозвачи, включително и българските. По тази причина, през май дори се стигна до блокада на българо-турската граница.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес