Турция вдига цената на подкрепата си за САЩ

Турският президент каза, че страната му ще разреши разполагане на американски войски само ако ООН приеме втора резолюция, която да разреши употребата на сила срещу Ирак, съобщи Би Би Си.

В същото време САЩ заявиха, че е време Турция да вземе решение дали ще окаже подкрепа на Вашингтон при евентуални военни действия в Ирак като в замяна на това получи пакет от 26 милиарда долара икономическа помощ, съобщи Ройтерс. Въпросът ще бъде разрешен по един или друг начин доста скоро. Ние продължаваме да работим с Турция като с приятел, но е време за решение, заяви говорителят на Белия дом Ари Флайшър.

Турция, която граничи с Ирак, е ключов съюзник на САЩ и ролята ѝ ще бъде значителна при евентуален удар срещу Саддам Хюсеин.

Турското правителство предложи на парламента да гласува американското искане във вторник и макар че решението не е обвързано с нова резолюция на ООН, президентът Ахмед Сезер може да наложи вето. Турският премиер каза при внасянето на решението в парламента, че страната му не може да разреши разполагането на американските войски преди да се договори целият пакет от политически, икономически и военни условия.

Днес американският президент Джордж Буш се срещна с турския министър на външните работи Яшар Якъш и други турски представители в Белия дом, пред които настоя за бързо решение по въпроса за предоставянето на право на американски военнослужещи да използват турски бази за откриването на северен фронт срещу Ирак.

Турция не желае да участва в евентуална война с Ирак, заяви днес пред своята парламентарна група лидерът на управляващата Партия на справедливостта и развитието Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от ИТАР-ТАСС. Турското правителство не е давало никакви обещания, че решението за разполагане на чуждестранни военнослужещи на турска територия ще бъде взето до 18 февруари, каза Ердоган. Той подчерта също, че никой не бива да разчита на това, че Турция ще се опита да спазари подкрепата си в замяна на по-голяма финансова помощ, само защото временно е изпаднала в трудно икономическо положение.

Споделяне

Още от Свят