Турция вече е платила капаро за руските ракетни системи С-400

Турция вече е платила капаро за руските ракетни системи С-400

Турция вече е платила капаро за системите за противовъздушна отбрана С-400, които предстои да купи от Русия, а подписите под сделката са поставени. Това обяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган пред репортери на връщане от Казахстан, съобщава в. "Хюриет", цитиран от БТА.

Ердоган каза това, след като бе помолен да съобщи какво е актуалното положение със сделката и да коментира публикации в западни медии, че Анкара може да се откаже от покупката на руските ракетни системи.

"Нашите приятели вече са поставили подписи във връзка със (системите) С-400. Доколкото знам е платено и капаро. Процесът от тук насетне ще продължи с отпускането за нас на кредит от Русия. Както г-н Путин, така и аз лично имаме решимост по този въпрос", изтъкна турският президент.

Ердоган заяви още, че никой няма право да обсъжда принципите на Република Турция за независимост на отбранителната промишленост или отбраната, както и нейното независимо решение.

"Ние сами взимаме решенията, касаещи нашата независимост. Наша отговорност е да взимаме сами решения за мерките за отбрана с цел защита на нашата страна и за мерките за сигурност", каза още той.

Кремъл е потвърдил днес, че Русия и Турция са подписали договор за покупката на руски ракетни системи С-400, предаде ДПА.

 

"Договорът е бил подписан и се подготвя изпълнението му", каза Владимир Кожин, съветник на руския президент по въпросите на военно-техническото сътрудничество, цитиран от ТАСС.

 

"Мога да уверя, че всички решения, взети по този договор, стриктно съответстват на нашите стратегически интереси", добави той.

 

"В тази връзка, продължи Кожин, реакцията на някои западни държави, които се опитват да окажат натиск върху Турция, е напълно разбираем за нас."

Споделяне

Още от Свят