Турция вече е започнала да праща военни в Либия

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган

Турция е започнала да праща военни в Либия. Това заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган в интервю за телевизия Си Ен Ен Тюрк, предадоха световните агенции.

Турският парламент разреши в четвъртък разполагането на турски военни в Либия, което последва отделно споразумение за изпращане на военни експерти и на оръжия, прието като закон от парламента още през декември, припомня Асошиейтед прес.

В интервюто за Си Ен Ен Тюрк Ердоган каза, че турските военни вече поетапно отиват в Либия и допълни, че тяхната задача е координация в команден център.

"Целта на турските въоръжени сили не е да се бият, а да осигурят прекратяване на огъня в Либия, докато подкрепят правителството в Триполи", поясни Ердоган, като нарече това правителство законно.

Министри от четири европейски държави ще се срещнат в сряда в Кайро, за да обсъдят ситуацията в Либия, предаде Франс прес.
Агенцията се позовава на изявление на египетското външно министерство.

Египетският външен министър Самех Шукри е поканил външните министри на Франция, Италия, Гърция и Кипър на среща в Кайро.

Кайро изтъква, че целта на мероприятието ще бъде насърчаване на намирането на международно решение на кризата в Либия.

Египет възприема ситуацията в съседна Либия като важен въпрос за националната си сигурност, отбелязва Франс прес.

След свалянето и убийството на либийския лидер Муамар Кадафи през 2011 г. Либия практически престана да функционира като единна държава.

В момента в Либия паралелно съществуват два органа на изпълнителната власт: Правителството на националното съгласие (ПНС) на Файез Сарадж в Триполи и временният кабинет на Абдула ат Тани, действащ в източната част на Либия заедно с парламента в Бенгази и подкрепян от Либийска национална армия (ЛНА) на фелдмаршал Халифа Хафтар.

Турският президент Реджеп Таийп Ердоган и премиерът на международно признатото Правителство на националното съгласие (ПНС) в Триполи Файез Сарадж подписаха спорните споразумения на среща в Истанбул през ноември.

Либийският парламент, който подкрепя алтернативно правителство в Източна Либия, обаче отхвърли двете споразумения.

През април ЛНА започна настъпление за превземане на Триполи.

Силите на Хафтар са подкрепяни от Египет, Обединените арабски емирства, Саудитска Арабия и Русия.

Споделяне

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?