Турция вкара 77 българи в ”черен списък” за връзки с терористи

Българските власти засега нямат информация

Турция вкара 77 българи в ”черен списък” за връзки с терористи
77 български граждани са включени в черен списък на турското вътрешно министерство заради подозрения във връзки с терористични организации и нямат право да влизат в югоизточната ни съседка, става ясно от доклад на турското вътрешно министерство за борбата срещу ”Ислямска държава”.
 
В документа не са посочени имената на българските граждани.
 
От 2001 г. досега 21 българи са били арестувани и депортирани при опит да навлязат в зони на конфликт, предимно в Сирия.
 
Общо 53 781 души от 146 държави са включени в списъка заради съмнения, че по някакъв начин подпомагат терористи. Най-много са гражданите на Саудитска Арабия, Тунис, Русия и други.
 
Вътрешният министър Валентин Радев съобщи, че нито МВР, нито МВнР имат информация за включените в списъка българи.
 
”77 българи, които са попаднали в ”черния списък” на турското вътрешно министерство заради подозрения във връзки с терористични организации, ми се струва недостоверно”, съобщи Радев пред бТВ. 
 
По думите му при получаване на официална информация от турската страна МВР и външно ще се заемат да проверят хората в списъка.
 
”България е уникална в това отношение. Нашите хора с турско потекло и изповядващи исляма нямат нищо общо с другите, които искат да стигат до Сирия. Ние такива хора, които се радикализират, освен тези в Пазарджик, нямаме”, категоричен е Радев.
 
Главният прокурор Сотир Цацаров също каза, че няма информация и препрати въпроса към шефа на Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС).
 
Засега от Агенцията няма отговор на въпроса дали българи са искали да се включат в редиците на ”Ислямска държава“.
 
Досега у нас един български гражданин е осъден за това, че се е подготвял да участва в бойни действия в Сирия – Джон Захариев.
Споделяне

Още от България