Турция задържа 59 души, сред които и руснаци, за връзки с "Ислямска държава"

Мащабната операция е проведена в пет града на страната след смъртоносния атентат в Истанбул

Турция задържа 59 души, сред които и руснаци, за връзки с "Ислямска държава"

Турската полиция проведе контратерористични операции в пет града и задържа общо 59 души, сред които трима руски граждани, след атентата в Истанбул, който взе единадесет жертви.

Заподозрени за връзки с "Ислямска държава" са задържани в Анкара, Шанлъурфа, Мерсин, Килис и Адана.

От арестуваните в столицата 16 души, 15 са граждани на Сирия и ще бъдат депортирани.

Някои от задържаните в други градове турци попаднали в ареста по обвинение в тероризъм.

Тези лица по данни на полицията искали да разкрият слабите места на редица държавни учреждения, където планирали да извършат терористични нападения.

Руският консул в Анкара потвърди, че са задържани и трима руски граждани за предполагаеми връзки с "Ислямска държава", съобщи РИА Новости.

Турският министър на вътрешните работи Ефкан Ала съобщи, че е задържан и заподозрян за участие в терористичната атака в Истанбул.

По време на съвместна пресконференция със своя германски колега Томас де Мезиер в Истанбул той обяви, че седмица преди терористичното нападение в Турция са задържани 220 заподозрени за връзки с "Ислямска държава” и други радикални групи.

Десет от жертвите на вчерашния атентат са германски граждани.

Ала добави, че от началото на кризата в Сирия в Турция са задържани 3300 души за връзки с "Ислямска държава”.

"Забранихме на 35 900 души да влизат в страната. Това са хора от общо 124 страни”, заяви министърът, като добави, че сред тях има и германски граждани.

"Германия и Турция възнамеряват да обединят силите си и да дадат съвместен отговор на терористичната атака”, заяви от своя страна германският външен министър Томас де Мезиер.

"Турският ми колега се съгласи да ни предоставят всички резултати от разследването”, заяви министърът, като подчерта, че няма доказателства мишената на атаката да са били германски граждани.

Според социологическо проучване близо един от всеки десет турци не гледа на "Ислямска държава“ като на терористична организация, а повече от 5% се съгласяват с нейните действия.

Анкетирани са 1500 души.

Според 9.3% от участниците в допитването групировката не е терористична организация, а 5.4% подкрепят нейните действия. Според 21% тя представлява ислямската религия, а 8.9% гледат на нея като на държавно образувание.

Допитването показва малък, но все пак значителен брой на потенциални симпатизанти на "Ислямска държава“ сред турското население.

Турция засили своите действия срещу групировката, след като миналата година на нейната територия бяха извършени два атентата, за които се смята, че са дело на "Ислямска държава".

Турските власти обявиха, че "Ислямска държава" стои и зад атентата в Истанбул, който взе 10 жертви във вторник. Властите твърдят, че атентаторът е 28-годишен сириец.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани