Турция задържа петима бойци от "Ислямска държава", планирали атентат в Истанбул

Турция задържа петима бойци от "Ислямска държава", планирали атентат в Истанбул

Турските сили за сигурност са задържали петима бойци от терористичната групировка "Ислямска държава" (ИД), които са планирали да извършат атентат в Истанбул. Това съобщи валийството на северния окръг Самсун, където бяха задържани престъпниците.

Силите за сигурност откриха терористична клетка, включваща седем терористи от ИД. При специална акция бяха задържани петима от тях, а останалите двама се издирват. Те са си купили билети за Истанбул, където планирали да извършат атентат, се казва в изявление на валийството на Самсун, цитирано от БТА.

Вчера турските медии и световните агенции съобщиха, че миналата седмица полицията в Истанбул е задържала боец от "Ислямска държава", издирван от Интерпол. Арестуваният терорист Мехди А., който е с белгийско гражданство, е пристигнал в Истанбул с цел да подготвя атентат в Европа.

В сряда белгийският вестник „Тейд“ съобщи, че задържаният в Турция 24-годишен белгиец к арабско потекло Мехди А., заподозрян в подготовка на атентат, е поддържал връзка с организаторите и изпълнителите на терористичните атаки в Брюксел и в Париж.

По данни на белгийския вестник през 2014 г. Мехди А. пристига с жена си и детето им в Сирия, където се присъединява към ИД. Натоварен е да контактува с нови кадри на групировката от френскоезични страни.

Роден в прочутата като "гнездо на джихадисти" брюкселска община Моленбек, чиито жители са предимно от имигрантски произход, Мехди А. поддържа тесни връзки с белгийската терористична клетка от Вервие. Двама от членовете ѝ са ликвидирани от полицията през януари 2015 г.; останалите се включват в групата, осъществила впоследствие атентатите в Париж през ноември 2015 и в Брюксел през март 2016 г.

Името на Мехди А. се среща в досиетата за двата атентата като свръзка на изпълнителите им в ИД. Белгия го обявява за издирване чрез Интерпол през 2014 г., след като мъжът заминава за Сирия.

Полицията в Турция предприема антитерористична операция преди пет дни във връзка с разузнавателни данни, че в Истанбул се намира екстремист, изготвящ самоделна бомба.
Предвижда се арестуваният да бъде екстрадиран от Турция в Белгия.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?