Турция залови контрабандни български цигари за над половин милион лева

Турция залови контрабандни български цигари за над половин милион лева

Нова пратка контрабандни български цигари на стойност над половин милион лева са заловени в Турция, съобщи агенция "Доган".

Цигарите от българската марка "ММ" са били открити в тайник на микробус в Диарбекир, Югоизточна Турция. Марката "ММ" е собственост на българската компания "Булгартабак" и е популярна в страните от Близкия изток.

Незаконният внос е на 135 881 пакета цигари, а пазарната стойност е 951 167 турски лири (545 900 лв. по фиксинга на БНБ), се казва в официално съобщение на турските власти.

Тютюневата пратка е била маскирана с 441 килограма чай на стойност 4111 лири (2359 лв.), 80 мобилни телефони и гориво, оценено за 37 560 лири (21 556 лв.). Всички стоки са контрабанда, е посочено в съобщението.

По случая са задържани 32-ма души и срещу тях се води разследване. При акцията на турските власти са иззели 8 автомобила.

Специализираните операции за пресичане на незаконния внос в тази провинция са постоянни. За последните 18 дни са били проведени 23 акции срещу контрабандата.

Турските медии отбелязват настъпилото затишие на пътя на цигарената контрабанда, което е било за кратко.

Последното подобно съобщение е от 11 март 2016 г., според което на пътя Кайсери-Малатия в тайници под задните седалки и под стъпалата на пътнически автобус са били открити 63 640 пакета за над половин милион турски лири (около 290 000 лв.).

Щетите за Турция от незаконния трафик на цигари за миналата година възлизат на 2.3 млрд. лири (над 1.32 милиарда лева).

През февруари турският министър на митниците и търговията Бюлент Тюфекчи заяви пред Анадолската агенция, че каналите на контрабандни цигари минават през границата със Сирия.

Един от големите удари беше реализиран през септември 2015 г. при проверката на круизен кораб от Дубай за Литва. В три контейнера българските пристанищни власти откриха цигари "Richman" на пазарна стойност 6 млн. турски лири (над 3.4 млн. лв.), марката обаче е забранена за употреба и внос в Европа, което е и причината българите да задържат пратката 45 дни. Цигарите са натоварени в Дубай, но доставката е върната в Турция от Литва, последвал е опит тя да бъде прехвърлена в България, но митничарите са отказали да я допуснат, уточнява в."Сабах".

Депутатът от ДПС Делян Пеевски официално обяви, че изнася част от бизнеса си в компании със седалище в Дубай, според декларациите пред парламента. Мажоритарният собственик на фалиралата КТБ Цветан Василев твърди още, че "Булгартабак" и Пеевски са въвлечени в контрабанда на цигари за Близкия Изток. Именно това била причината за обявяването на депутата за "персона нон грата" от Турция в началото на годината – новина, която така и не бе потвърдена официално от турската държава.

Според Василев финансирането на дяла на Пеевски в "Булгартабак" е станало с пари от известния контрабандист Салам Кадер Фарадж.

Банкерът потвърждава и документите за разпределянето на собствеността в тютюневия холдинг, които изтекоха в блога на финансовия журналист Мирослав Иванов. Според тях чрез няколко офшорки дял от по 8% в "Булгартабак" имат премиера Бойко Борисов, приближения му Александър Сталийски и Ахмед Доган.

В доклада си от 2014 г. турската дирекция за борба срещу контрабандата и организираната престъпност обяви официално, че около половината от заловените от нея контрабандни цигари са марки на "Булгартабак". Турция свързва финансирането на обявената за терористична Кюрдска работническа партия (ПКК) с пазара на нелегални цигари, които влизат от южната граница на страната. Вероятно именно натискът на турските служби е причината за спирането на износа на "Булгартабак" за Близкия Изток, което бе обявено официално от 1 април тази година.

Споделяне

Още от Бизнес