Според Министерството на образованието

Турция замразила, а не е спряла, признаването на дипломи от български вузове

Сигналът е за фалшива академична справка на Медицинския университет в София

Турция замразила, а не е спряла, признаването на дипломи от български вузове

В разгара на кандидат-студентската кампания Турция спря признаването на дипломи от български висши училища. Причината е, че "фалшифицирането на оценки от изпити и на самите дипломи е придобило размерите на организирана престъпност". Решението да не се признават българските дипломи е на Съвета за висше образование от 5 юли. Съветът е турската държавната институция, която легализира дипломите от чужбина.

От българското Министерство на образованието излязоха с официална позиция по случая едва на 26 юли, след като три дни подред медиите писаха за скандала. Според ведомството на министър Сергей Игнатов Турция не е спряла, а само е замразила признаването на българските дипломи.

На сайта на съвета на турската държавна институция обаче е публикувана обява, в която се предупреждава, че няма да се легализират документите на студентите от България. Не сe приемат и академични справки за прехвърляне от български в турски вузове. Вече подадените документи за легализация, ще бъдат задържани.

Кандидат-студентите, които желаят да се обучават в България през учебната 2012-2013 година, да не правят постъпки за получаване на информация и документи за легитимността на българските вузове, в които желаят да се обучават, гласи още решението на турския съвет.

Академичното вето е наложено заради сигнали, че турски студенти фалшифицират дипломни оценки, печати и апостили. Това е установено след проведени срещи със студенти, които се обучават в България, и представители на преводачески и консултантски фирми. Информацията е получена от Министерството на външните работи на Турция, се казва в официално съобщение на турското посолствов София.

Според него турски студенти прехвърлят следването си в турски висши училища с фалшиви академични справки, получават положителни оценки по нерегламентиран начин и възможност за дипломиране, без да ходят на лекции и упражнения. Според съобщението става въпрос за организирана мрежа за фалшифициране на документи, а "мащабът на тези нерегламентирани дейности надхвърля предполагаемите граници".

Около 10 000 турски студенти в момента се обучеват в България, сочат данните на посолството на южната ни съседка в София.

Преди 2 години Турция отново забрани признаването на дипломите от български вузове със същите мотиви. Според сайта "OFFNews" Турция е предупредила още през май нашите образователни власти, че ще предприеме подобна мярка. И е поискала среща на високо равнище за изясняване на ситуацията.

Медийният съветник на министъра на образованието Евелина Христова обяснява, че до 23 юли във ведомството не е получаван никакъв официален документ от Турция по този въпрос. Тя добавя, че ведомството ще направи проверка. От българското външно министерство също отричат да имат официална информация по случая, посочва в.”Труд”.

Според изданието обаче ректорът на Техническия университет във Варна проф. Овид Фахри вече е предупредил с писмо за случилото се министъра на образованието Сергей Игнатов и е поискал съдействие, тъй като във вуза има много студенти от Турция. Медийната съветничка на Игнатов Христова обаче отрича за това писмо.

Решението на Съвета за висше образование на Турция не е окончателно, но въпреки това може да се отрази на българските вузове, които в момента са в кампания по прием на студенти.

Не само Турция, но и  Гърция редовно твърди, че българските дипломи нямат стойност. Основното притеснение и на турските, и на гръцките власти е, че техните граждани си купуват изпити и дипломи в България, вместо да преминават през обучение.

Министерството на образованието реагира с официално съобщение едва на третия ден от скандала. Ведомството на министър Сергий Игнатов твърди, че не е получавало от Турция информация за наличие на фалшиви български дипломи, оценки и печати.  Единственият сигнал е дошъл от Външно министерство, което информирало, че посолството на Турция у нас констатира увеличаване на фалшифицирани дипломи и академични справки.

От просветното министерство посочиха, че нямат точна информация за кои вузове се твърди, че са издавали ментета, но поясняват, че към сигнала, подаден от външното ведомство, има приложена академична справка, издадена от Медицински университет - София.

От началото на годината са постъпили запитвания за автентичността на 87 дипломи, но нито една не е била фалшива, казват още от министерството. Открити са обаче 81 фалшиви други документи. Министерството ще проведе среща с ректорите за засилване на контрола.

Легализацията на дипломите се извършва от Министерството на външните работи. Министерството на образованието прави заверка на образователните документи, в която се удостоверява печатът на висшето училище и подписа на ректора. В министерството не са и не могат да бъдат заверени неистински или с невярно съдържание образователни документи, издадени от български средни или висши училища на името на чужди граждани, заявиха още от ведомството на Сергей Игнатов.

Именно просветното министерство обаче легализира дипломата на бившата шефка на фонд "Земеделие" Калина Илиева.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани