Турция заплаши Франция със санкции заради законопроекта за арменския геноцид

Икономическите проекти на Франция в Турция може да бъдат застрашени, ако нейният парламент приеме проектозакона за арменския геноцид по време на Първата световна война, предаде БТА, като се позовава на предупреждение на турския външен министър Абдуллах Гюл, цитиран от Франс прес.

Текстът, който трябва да бъде дебатиран на 12 октомври във френския парламент, цели да допълни с наказателна част закона, приет на 29 януари 2001 година, с който Франция призна геноцида над арменците в Османската империя.  Проектозаконът предвижда присъди от една година затвор и 45 хиляди евро глоба за лица, които отричат геноцида.

В изявления за вестник “Хюриет” Абдуллах Гюл казва, че според информацията, с която разполага, е твърде възможно проектозаконът да бъде приет.

Ако той бъде гласуван, участието на Франция във важни икономически проекти в Турция, и по-специално в изграждането на ядрена електроцентрала, за което скоро ще бъде обявен търг, ще бъде застрашено, заявява Гюл, който казва, че е предупредил френския си колега Филип Дуст-Блази.

Пред друг турски вестник - проправителствения “Йени шафак”, турският външен министър казва, че ако законопроектът бъде приет, реакцията на правителството и на обществото ще бъдат неизбежни. Французите ще загубят Турция, добавя той.

Турският премиер Реджеп Таип Ердоган  също изрази своето недоволство. "Това е проблем, засягащ Турция и Армения. Франция не трябва да се меси. Ако турският премиер или някой министър, или пък историк или интелектуалец отидат един ден във Франция и заявят, че не е имало геноцид, какво ще направите? Ще хвърлите този човек в затвора?", казал Ердоган, чиито думи цитира Анадолската агенция.

В събота турският премиер се срещна с представители на  френски фирми, които  имат бизнес в Турция и поиска тяхната подкрепа срещу проектозакона.

Анкара гледа на проекта за закон като на политически жест към арменската общност във Франция, както и като на маневра, оркестрирана от противници на влизането на Турция в Европейския съюз, за да бъде очернен имиджът на страната и да бъдат засилени антизападните чувства в турското общество, отбелязва Франс прес.

Дебатът по проектозакона, който не се приема еднозначно във Франция, започна през май, но бе отложен за есента.    

Турското правителство отхвърля твърденията за геноцид над арменците в  Османската империя в периода 1915-1917 г. Арменската страна твърди, че около 1,5 милиона арменци са загинали между 1915 и 1917 година при масови кланета в

Османската империя. Турция от своя страна твърди, че около 300 хиляди арменци и най-малко още толкова турци са били убити при вълненията, предизвикани от въстанието на арменците, които се включили на страната на руската армия във войната.

Споделяне

Още от Европа