Турция започна да репатрира бойци на "Ислямска държава"

Турция започна да репатрира бойци на "Ислямска държава"

Турция започна да репатрира заловени бойци на "Ислямска държава", съобщи днес турската телевизия ТРТ Хабер, след като вътрешният министър на страната предупреди миналата седмица, че Анкара ще постъпва по този начин дори и гражданството на джихадистите да е отнето от родните им страни, предаде Ройтерс.

Президентът съобщи преди дни, че в турски затвори има 1201 затворници от ИД, а Турция е заловила в Сирия 287 бойци, напомня агенцията.

Първият чуждестранен терорист от "Ислямска държава" е вече репатриран от Турция, съобщи по-късно в понеделник говорителят на вътрешното министерство на страната, цитиран от частната телевизия НТВ.

На 14 ноември същата процедура ще бъде приложена и спрямо седем други терористи от германски произход, добави говорителят Исмаил Чатаклъ.

Вече репатрираният от Турция джихадист е от Съединените щати. В рамките на деня ще бъдат изгонени от Турция и още двама членове на "Ислямска държава" - един германец и един датчанин.

Анкара не приема възражения от страните по произход на джихадистите, че не желаят да ги приемат обратно с мотив, че гражданството им е отнето, е заявил говорителят.

"Правете каквото щете. Вие си знаете как да потърсите отговорност на своите хора. Ние не сме хотел за (джихадисти на) ДАЕШ ("Ислямска държава") за никого", заяви той.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?