Турция започва операция по въздух и суша в Сирия

Реджеп Тайип Ердоган

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобши, че Турция ще осъществи военна операция по въздух и суша на изток от река Ефрат в Сирия, където Анкара и Вашингтон планират да създадат зона за сигурност, съобщи Ройтерс.

Ние сме направили нашите приготовления, изготвили сме нашите оперативни планове, дали сме необходимите инструкции, заяви Ердоган, като добави, че Турция ще предприеме действия по въздух и суша и това може да стане толкова скоро като днес или утре.

САЩ се споразумяха през август с Турция да установят заедно зона за сигурност на дълбочина от 30 километра в Северна Сирия по протежение на турско-сирийската граница и тази зона да бъде прочистена от присъствие на бойци от сирийските кюрдски милиции Сили за защита на народа /СЗН/, които Анкара разглежда като терористична организация, свързана с нелегалната Кюрдска работническа партия /ПКК/.

Анкара обвинява САЩ, че се бавят в установяването на зоната за сигурност. Двете страни имат разногласия и по въпроса за дълбочината на зоната и за това кой трябва да я контролира. САЩ подкрепят коалицията Сирийски демократични сили, в която доминиращо участие имат Силите за защита на народа и която разгроми бойците на "Ислямска държава" в Сирия.

Ердоган, който говори на откриването на годишен партиен събор на управляващата Партия на справедливостта и развитието, заяви, че Турция цели да "напои района на изток от река Ефрат с фонтани на мира" и да установи бежанци там.

Ние отправихме всички предупреждения към нашите събеседници във връзка с /района/ на изток от река Ефрат и действаме с достатъчно търпение, посочи Ердоган.

Турция заявява, че иска да разположи до 2 милиона сирийски бежанци в зоната за сигурност. Тя многократно предупреждава, че ще предприеме сама военна операция, ако не е доволна от напредъка по въпроса за установяване на зоната.

Ердоган предупреди по-рано Вашингтон, че Турция му дава срок до края на септември за постигане на конкретни резултати в установяването на зоната за сигурност и, ако това не стане, тя ще предприеме операция срещу сирийските кюрдски милиции СЗН.

Подкрепяни от Турция сирийски бунтовници обещаха в петък да подкрепят евентуална трансгранична операция, която Анкара заплашва да предприеме срещу кюрдските бойци в Североизточна Сирия.

Подкрепяната от САЩ коалиция Сирийски демократични сили заяви днес, че "няма да се поколебае да обърне всяка непровокирана /турска/ атака в тотална война", за да защити своя район в Североизточна Сирия.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят