Туск и Юнкер предупредиха Тръмп да не се оттегля от споразумението за климата

Съюз между ЕС и Китай ще поеме водещата роля вместо САЩ

Туск и Юнкер предупредиха Тръмп да не се оттегля от споразумението за климата

"Моля, не променяйте (политическия) климат към по-лошо", беше посланието, което председателят на Европейския съвет Доналд Туск отправи към президента на САЩ Доналд Тръмп чрез Туитър, предаде ДПА.

По-рано председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер също предупреди Тръмп да не се оттегля от Парижкото споразумение за климатичните промени. "Аз съм трансатлантик", заяви той на дебат за бъдещето на Европа, състоял се в Берлин. "Но ако през идните часове или дни американският президент каже, че иска да се оттегли от Парижкото споразумение, дълг на Европа е да каже "Не става така", добави Юнкер.

Очаква се Тръмп да обяви решението си за климатичното споразумение, целящо намаляване на емисиите на парникови газове, днес в 19 часа по Гринуич. Медии съобщават, че той е решен да обяви, че САЩ се оттеглят. Белият дом обаче отказа да даде разяснения по този въпрос. Говорителят Шон Спайсър заяви само, че Тръмп ще изясни въпроса през идните дни, припомня ДПА.

Юнкер посочи, че климатичните промени излагат 83 страни на риска да изчезнат от картата с покачването на морското равнище. "Не става дума само за бъдещето на човечеството в Европа, а преди всичко за бъдещето на човечеството на други места", заяви председателят на ЕК.

Той добави, че оттеглянето няма да е толкова лесно и ще са необходими три до четири години. Идеята, че САЩ може просто да "изчезнат" от споразумението, е неправилна, подчерта Юнкер.

"Не всичко вписано в закона и не всичко, включено в международни споразумения, е "фалшиви новини", добави председателят на Еврокомисията. "Трябва да се придържате към тях".

ЕС и Китай ще поемат водещата роля вместо САЩ

Китай и ЕС ще създадат съюз, който ще поеме водещата роля в справянето с климатичните промени в отговор на очакваното решение на президента на САЩ Доналд Тръмп страната му да се оттегли от историческото Парижко споразумение за климата, прогнозира британският в. "Гардиън".

Пекин и Брюксел се готвят да обявят намеренията си да увеличат съвместните усилия за намаляване на глобалните емисии на въглероден диоксид, показва съвместно изявление, подготвяно преди срещата на високо равнище между ЕС и Китай, която ще се състои в Брюксел в четвъртък и петък. Новият съюз ще заяви, че е решен да води енергийния преход към нисковъглеродна енергетика.

"ЕС и Китай обединяват силите си, за да продължат с прилагането на Парижкото споразумение и да ускорят глобалния преход към екологично чиста енергия", заявява пред в. "Гардиън" Мигел Ариас Канете, еврокомисар по климата. "Нашето успешно сътрудничество по въпроси като търговията с емисии и екологичните технологии дават плодове. Сега е моментът да засилим още повече тези връзки и да продължим към амбициозни глобални действия за климата", добави той.

Очаква се в съвместната си декларация Брюксел и Пекин да призоват всички страни да спазват Парижкото споразумение и да покажат политическа воля те самите да го спазват. В документа климатичните промени се определят като проблем на националната сигурност, който може да засили социалната и политическа нестабилност, подчертава в. "Гардиън".

Оттеглянето на САЩ ще бъде "тежък удар"

САЩ обичат големите коли, големите жилища и мощните климатици, поради което в исторически план са допринесли повече от всяка друга страна за натрупването на въглероден диоксид в атмосферата, което затопля планетата, отбелязва в. "Ню Йорк таймс". Оттеглянето им от споразумението за климата ще бъде тежък удар и може да подтикне и други страни да последват примера им или да променят поетите обещания. Освен това ще означава, че страната с най-голяма и най-динамична икономика се отказва от лидерската си роля в намирането на решение за климатичните промени.

Ако обаче необходимите стоки може да бъдат произведени с помощта на чиста енергия, това може да се окаже икономическата възможност на 21 век и страни като Индия и Китай изглежда все повече гледат на проблема по този начин. Неотдавнашни анализи показват, че и двете страни са на път да направят повече от обещаното в Парижкото мирно споразумение, отбелязва в. "Ню Йорк таймс".

В исторически план САЩ са допринесли за близо една трета от парниковите газове в атмосферата. Макар че Китай надмина Америка по този показател, Америка носи отговорност за една трета от излишния въглероден диоксид, а на глава от населението един американец носи отговорността за отделянето на близо два пъти повече въглероден диоксид от средния китаец, подчертава в. "Ню Йорк таймс".

На практика САЩ вече са се оттеглили от Парижкото споразумение, отбелязва в. "Вашингтон пост", припомняйки, че през март Тръмп подписа указ, отменящ правилата за борба с климатичните промени, въведени по времето на Обама.

Четири варианта пред Вашингтон

Френският в. "Фигаро" цитира Арно Госман, адвокат, специалист по право в областта на екологията, който посочва четирите възможности, които имат САЩ по въпроса за климата.

Ако се спрат на най-простия вариант, САЩ може да не правят нищо, оставайки на масата за преговори и променяйки федералните ангажименти, поети от предишния президент Барак Обама. При този вариант те няма да се сблъскат със санкции.

Тръмп може да накара Сената на САЩ, в който неговата партия има мнозинство, да отхвърли споразумението - но този вариант би отслабил подписа на президента на САЩ и това засяга и самия Доналд Тръмп, отбелязва вестникът.

САЩ могат да денонсират споразумението, но това ще отнеме четири години. Като далеч по-бърз вариант Вашингтон може да денонсира рамковото споразумение за климата на ООН, сключено през 1992 г., с което ще излезе и от последвалите го договори, включително Парижкото споразумение. Макар че тази стратегия ще отговаря на показания от Доналд Тръмп скептицизъм относно климатичните промени, тя ще изолира САЩ на международната сцена, подчертава в. "Ню Йорк таймс".

Споделяне

Още от Свят