Туск: Конфликтите с Полша и Унгария могат да разпаднат ЕС

Доналд Туск, сн. ЕПА/БГНЕС

Конфликтите на Полша и Унгария с Европейския съюз могат да задвижат процеси, които да доведат до разпадане на блока, предупреди бившият председател на Европейския съвет Доналд Туск, цитиран от Ройтерс.

Изказването му идва на фона на задълбочаващите се противоречия между двете страни и ЕС относно демократичните стандарти в блока, отбелязва агенцията.

Брюксел е в остър спор с Варшава и Будапеща по въпроси като независимостта на съдебната система и свободата на медиите. Конфликтът се задълбочи тази седмица, след като Конституционният съд на Полша постанови, че страната не трябва да прилага решенията на Съда на ЕС, а Европейската комисия откри наказателни процедури срещу двете страни във връзка с правата на ЛГБТ-общността.

"Ако се намерят още подобни страни, които упорстват в нанасянето на вреди . . . на Европейския съюз, то това просто може да сложи край на тази организация", каза пред частната телевизия Ти Ви Ен 24 Туск, който се завърна в националната политика като лидер на най-голямата опозиционна партия в Полша - "Гражданска платформа" (ГП).

Социологически проучвания сочат, че преобладаващото мнозинство от поляците подкрепят членството на страната в ЕС, а и не съществува правен механизъм за изключване на държави от блока.

"Няма да напуснем ЕС утре, а блокът няма да се разпадне вдругиден. Това са процеси, които могат да отнемат години", резюмира Туск.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа