Туск, Меркел и Оланд обсъждат предложение за санкциите срещу Русия

Доналд Туск

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск обсъжда предложение с ръководителите на Германия и Франция, предвиждащо да се обвържат санкциите на Европейския съюз срещу Русия с пълното прилагане на споразумението за спиране на огъня в Украйна, предаде Ройтерс, като се позова на пожелал анонимност високопоставен източник от ЕС.

Туск работи с германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Франсоа Оланд върху компромисно решение за бъдещето на санкциите на ЕС, което според него ще спечели подкрепата на всичките 28 държавни и правителствени ръководители на председателствания от него Европейски съвет в четвъртък и петък.

"Това предложение е насочено към силното обвързване на пълното прилагане на /споразумението от/ Минск и вече съществуващите санкции за срок до пълното прилагане на /споразумението от/ Минск", заяви източникът пред репортери.

За подновяването на икономическите санкции срещу Русия, чието действие изтича през юли, е необходимо съгласието на всички правителства от ЕС, но те са силно разделени по въпроса, отбелязва Ройтерс.

Според същата агенция страните, които могат да се определят като по-големи "ястреби", искат да се постигне споразумение на тазседмичния Европейски съвет и санкциите да бъдат разширени още сега. Други правителства обаче искат да се изчака до насрочената за юни среща на върха на ЕС, за да се даде възможност на споразумението от Минск да даде резултат.

Обвързването на санкциите с пълното прилагане на договореностите от беларуската столица на практика ще представлява обещание ограничителните мерки срещу Москва да бъдат продължени поне до края на годината. Причината е, че споразумението от Минск съдържа краен срок до края на годината, в рамките на който Украйна да си възвърне напълно контрола над границата с Русия.

По думите на източника на Ройтерс всички правителства са готови да се съгласят, че поради приноса на Меркел и Оланд за уреждане на споразумението, те трябва да имат особена роля в процеса на определяне на по-нататъшните стъпки в подкрепа на прилагането на договореностите от Минск.

"Именно по тази причина Туск в момента работи заедно с Меркел и Оланд по това предложение. Предложението ще бъде на Туск, но в момента се обсъжда с Меркел и Оланд, за да се постигне обща позиция, която после може да бъде представена на Европейския съвет и ще бъде защитена и препоръчана не само от Туск, но и от Меркел и Оланд", заяви високопоставеният източник.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа