Туск предупреди ЕС да се готви за “най-лошия възможен сценарий“ заради Тръмп

Доналд Тръмп, ЕПА/БГНЕС
Председателят на Европейския съвет Доналд Туск предупреди лидерите на ЕС да се готвят за "най-лошия възможен сценарий“ заради президента на САЩ Доналд Тръмп, посочвайки, че неразбирателствата в трансатлантическите отношения се простират отвъд търговската война, съобщиха информационните агенции. 
 
"Докато обсъждаме миграцията или реформите в Еврозоната, трябва да знаем и какъв е геополитическият контекст след срещата на високо равнище на Г-7 в Канада“, пише Туск в писмо до лидерите на ЕС преди срещата на Европейския съвет в Брюксел в четвъртък и петък.
 
"Въпреки неуморните усилия за запазването на единството на Запада, трансатлантическите отношения са под невероятен натиск заради политиките на президента Доналд Тръмп. За жалост разделенията отиват отвъд търговията. Ще споделя с вас политическата ми преценка какво е положението ми. Вярвам, че трябва да се надяваме за най-доброто, но същевременно да сме готови за най-лошия възможен сценарий“, допълва председателят на Европейския съвет. 
 
Тръмп значително обтегна трансатлантическите отношения със серия едностранни решения, възмутили европейските лидери. Той изостави Парижкото климатично споразумение, премести посолството на САЩ в Израел от Тел Авив в Ерусалим, изтегли страната си от Иранското ядрено споразумение и започна търговска война, вдигайки вносните мита за алуминия и стоманата, отбелязва Politico.eu. 
 
Туск посочва още, че разговорите за миграцията стават все по-сгорещени и изглежда ще бъдат основни на предстоящото заседание.
 
Той предлага да бъде обсъдено обособяването на миграционни лагери извън ЕС под надзора на ООН. Освен това настоява в новия бюджет на ЕС да има перо, отделено за борба с незаконната миграция. 
 
"ЕС трябва да бъде в състояние да решава кой има право да навлиза на негова земя. Ако не успеем да постигнем тази цел, ще бъде ярка проява на слабост от наша страна, би изглеждало сякаш нямаме външна граница. Европейците отдавна очакват да проявим решимост, за да възстановим чувството им за сигурност. Това е така, не защото хората внезапно са станали ксенофоби, а защото е работа на всички управляващи да прилагат закона, да защитават земята и границата, за които са отговорни", посочва Туск, цитиран от БТА. 
 
Той отбелязва, че миграционната криза създава почва за новопоявилите се крайни политически движения, които убеждават хората в нуждата от "твърда ръка", в разрез с либералния и европейския дух, с уклон към открит авторитаризъм.
 
Ако хората повярват, че само тези сили са решението, ще повярват и на всичко, което те им кажат. 
 
Залозите са много големи, а времето е малко, отбелязва той.
 
Председателят на Европейския съвет допълва, че утре вечер премиерът Бойко Борисов, като представител на председателството на Съвета на ЕС, ще очертае напредъка по изпълнението на последните решения на европейските ръководители. Ще последва разговор с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг за сътрудничеството с ЕС, в навечерието на срещата на върха на алианса в началото на юли.
 
Президентът на Франция Еманюел Макрон и канцлерът на Германия Ангела Меркел ще отчетат изпълнението на споразуменията от Минск, което е условие за продължаване или прекратяване на санкциите срещу Русия. Преди дни Съветът на ЕС прие решение санкциите да бъдат удължени с още една година и се очаква това да бъде потвърдено на заседанието утре вечер.
 
В петък Европейският съвет ще отчете хода на преговорите за напускането на Великобритания. Преговорите са в застой, като основният нерешен въпрос остава границата между Ирландия и Северна Ирландия. 
Споделяне

Още по темата

Още от Европа