Туск предупреди нелегалните икономически мигранти да не идват в Европа

Туск предупреди нелегалните икономически мигранти да не идват в Европа

Председателят на Европейския съвет Доналд Тук призова нелегалните икономически мигранти да не идват в Европа. Туск е на посещение в Гърция и Турция, за да се опита да сключи нови сделки за намаляване на мигрантския поток, съобщи Би Би Си.

"Обръщам се към всички потенциални нелегални икономически мигранти. Не идвайте в Европа. Не вярвайте на каналджиите. Не рискувайте животите и парите си за нищо", обяви Туск след среща с гръцкия премиер Алексис Ципрас в четвъртък.


Туск призова и страните членки на ЕС да не взимат едностранни мерки и решения за справяне с бежанската криза. В момента над 25 хил. мигранти са блокирани в северните части на Гърция. Те не могат да продължат напред, защото няколко балкански държави обявиха, че ще приемат и пропускат само бежанци от Сирия и Ирак. В събота са преминали едва около 200 души.

От началото на годината досега в Гърция по море са пристигнали общо над 123 хил. мигранти. Европейският съюз се надява да намери начин да намали броя на пристигащите в страната до под хиляда на ден. Изчисленията показват, че с тези темпове миналогодишният рекорд от над 1 млн. новопристигнали мигранти в Европа ще бъде достигнат много преди края на тази година.

Гръцкият премиер Ципрас постави пред Туск основните искания на Атина за решаване на бежанската криза.

В рамките на две седмици Туск е на второ посещение в Атина, като след срещата му с гръцкия премиер беше даден ясен сигнал, че няма да се приложи сценарият за изключване на Гърция от Шенген.


Страната е част от еврозоната и ще остане там, заяви председателят на Европейския съвет в пълна подкрепа на исканията на Атина за спазване на европейското споразумение по разпределение на бежанците по принципа на квоти.


Гръцкият премиер настоява пред върховните органи на Европейския съюз за незабавно активизиране на механизма по приемане на бежанци съобразно населението на всяка европейска страна, както и за репатриране на мигрантите без право на бежански статут, а също и за финансова и хуманитарна помощ към страните, засегнати от бежанската криза.

Според Ципрас политиката на европейските страни, които едностранно затварят граници и отказват участие в решаване на кризата, е проблем за единността на ЕС: "В последните две седмици Европейският съюз показа безсилие да се справи с бежанската криза. Това показва, че Съюзът проявява слабост при решаване на общи европейски проблеми, засягащи бъдещето на всички европейски страни."


Алексис Ципрас подчерта, че Гърция ще приеме не постоянно, а само временно нито повече, нито по-малко от полагащата ѝ се квота за бежанците.


В изявленията на Доналд Туск и на Алексис Ципрас не се коментира дали Атина ще наложи вето на европейските решения.

Междувременно Дания уведоми Европейската комисия, че удължава с месец контрола по границите си заради потока от мигранти, каза говорителката на ЕС Наташа Берто.
Контролът се удължава до 3 април.

От миналата есен редица страни от ЕС започнаха да извършват временни гранични проверки. Досега осем страни членки са уведомили ЕК, че прилагат подобни мерки - Норвегия, Дания, Швеция, Австрия, Германия, Франция, Малта и Белгия.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?